Biografie Zout

De Brabantse band Zout bestaat sinds 2013 uit zes ervaren en veelzijdige muzikanten. Het begin werd echter in 2006 gemaakt door Peter en Jack. Zij hadden Marino op een feestje horen zingen en Roy, die ook in dat bandje speelde, kenden ze al van een eerder avontuur. Voorzichtig informeerden zij of er interesse was voor een nieuwe uitdaging. Gelukkig werd daar positief op gereageerd en er kon gezocht worden naar een geschikte drummer om de band compleet te maken. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Verschillende audities hadden niet het gewenste resultaat en de moed zonk hen al bijna in de schoenen, totdat Marino het idee opperde om Remko te vragen. Roy en Marino kenden Remko als percussionist van een ander bandje, maar wisten wel dat hij ook kon drummen. Al tijdens de eerste repetitie klikte het direct en werd Remko een vaste waarde; de basis was gelegd!

In het begin was het nog niet duidelijk of de teksten Nederlands- of Engelstalig moesten worden. Na een aantal pogingen in beide talen bleek het Nederlands toch het meest te passen om hun boodschap over te brengen. Thema's uit het leven bieden voldoende inspiratie voor een snel groeiend repertoire en zo gaan de teksten over liefde, ruzie, seks, dementie, midlifecrisis, helden en de dood. Ook maatschappelijke onderwerpen als religie en politiek worden niet gemeden. Door de grote diversiteit in achtergrond van de bandleden (rock, pop, blues, funk, punk, hardrock, klassiek en kleinkunst) is nooit voor één richting gekozen. Het lied moet krijgen wat het vraagt. Er wordt geen enkele concessie gedaan; de kwaliteit van het lied staat altijd bovenaan!

Pas na het debuut optreden bij politiek café Zout in de Groene Engel (in Oss), werd inspiratie gevonden voor de band-naam. Onder het motto “Beter goed gejat dan slecht bedacht” waren de bandleden het snel eens dat de naam Zout als smaakmaker goed bij deze band en haar muziek zou passen.

In de loop der jaren heeft Zout een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren werd alleen in een rock-setting opgetreden, maar later werden de pluggen ook af en toe uit de gitaren getrokken en is Zout ook akoestisch te horen. Duidelijk is dat deze band iets bijzonders te bieden heeft en voldoende kwaliteiten bezit om zich te kunnen onderscheiden van andere bands. Zo worden hele repetitieavonden ingezet voor zang- en koorsessies. Dit bleek erg leuk en vooral ook nuttig te zijn en bepaalt voor een groot deel het imago van Zout. Het kenmerkende geluid van Marino in combinatie met de meerstemmige koortjes weet keer op keer snaren te raken bij het publiek. Ook de nimmer verdwijnende aandacht voor het arrangement, de dynamiek, de ruimte voor instrumentale uitstapjes, de humor en het altijd “We gaan ervoor, al staan we voor een lege zaal”-gevoel zijn belangrijke kenmerken van Zout.

Het wachten is dan eigenlijk op de ontdekking door het grotere publiek. Dit moment lijkt te komen door de aandacht die zij krijgen van o.a. Omroep Brabant voor het lied over Wim van de Horst, die de hattrick scoorde met zijn FC Den Bosch tegen het grote Ajax in 1983. Toch blijft een doorbraak uit. Ook lijkt de tijd van economische malaise niet in het voordeel te werken en is het bitterzoet te moeten constateren dat het boeken van optredens steeds lastiger wordt. Toch blijven zij geloven in zichzelf en wordt er trouw wekelijkse gerepeteerd. Ze blijven schaven aan de muziek en het schrijven van nieuw materiaal en mede hierdoor wordt Zout ondanks deze tegenwind een steeds sterker wordend collectief. Ook de reacties tijdens en na optredens sterkt de band in haar volharding om door te zetten.

Een belangrijk moment dient zich aan als Hans Houkes in januari 2013 contact zoekt met Zout. Hij werd tijdens een andere muzikale klus al door Peter op de huid gezeten en had Zout via Spotify en YouTube gevonden. Hoewel onder de indruk dacht hij toch wat toe te kunnen voegen aan het geheel. Tijdens de eerste repetities bleek dit nogal zacht uitgedrukt en werd het duidelijk dat Hans nogal wat te bieden had. Met zijn internationale ervaring als troubadour en zijn in de popmuziek ongebruikelijke instrumenten werd het een uitdaging en een feest om hem in het geheel in te passen.

Nu, een paar jaar verder is Hans helemaal ingezouten en dat is te horen op de laatste cd. Maar liefst 14 nummers die wat betreft stijl en sfeer nog sterker variëren dan haar voorgangers en toch weer 100% Zout zijn. Op dit album is de invloed van Hans goed te horen. Door zijn unieke inbreng en het samenspel met de andere musici, smaakt Zout nog authentieker als ooit tevoren…..

Zout is:

-          Roy Op ten Berg: gitaren en zang

-          Remko Gouw: drums, percussie en zang

-          Jack de Graauw: basgitaren en zang

-          Peter van Kreij: toetsen, accordeon, banjo en zang

-          Marino van Liempt: zang en gitaren

-          Hans Houkes: fluiten, accordeon, trekzak, percussie en zang

Discografie:

-          Smaakmakers (februari 2009)

-          Lege zaal (maart 2010)

-          Bitterzoet (april 2011)

-          Op de huid (maart 2015)

Meer informatie:

-          www.zoutdeband.nl

 

Recensie Op de Huid op Muziekwereld

 

Terug naar de Hoofdindex