Zout - Op de huid  (Waardering Muziekwereld) 9+

Zout - Op de huid

Met de opmerkelijke titel ‘Op de Huid’ presenteerde de Brabantse nederfolk-pop/rockband Zout op 15 maart in Speciaalbierbrouwerij Oijen hun inmiddels al weer vierde album.

Ik moet eerlijk bekennen dat Zout voor mij een onbekende groep was, totdat bandlid Jack de Graauw een e-mail naar de redactie zond met informatie over de ophanden zijnde release van ‘Op de Huid’ met een verzoek om een recensie.

In de bio van de band is onder andere te lezen dat voor de nummers nooit is gekozen voor één muziekrichting en na een eerste luistersessie kon ik reeds volmondig beamen dat dit helemaal klopte. De eerste track ‘Mijn Land’ zet in dit verband gelijk de toon vanwege het fluitspel van Hans Houkes (hoor ik nu Flairck??) en verderop in hetzelfde nummer: hè, dat lijkt wel op de stijl van De Dijk. Vergelijkingen trekken – zeker in cd-recensies - is echter nogal arbitrair en dus tricky en doet bovendien geen recht aan de unieke gevarieerde sound van Zout. Op de Huid telt maar liefst 14 – zoals gesteld – uiterst gevarieerde liedjes, van chansons, folkrock, blues en zelfs kleinkunst. Het zal misschien niet iedereen aanspreken, maar ik houd wel van albums waarop bij een eerste kennismaking je als luisteraar in ieder nummer verrast wordt met een andere stijl, ritme en tekstuele invalshoek. Zout weet zich naar mijn mening nadrukkelijk te onderscheiden van andere Nederlandstalige bands en heeft absoluut iets bijzonders te bieden. Een belangrijke mijlpaal voor Zout diende zich ruim twee jaar geleden aan toen Hans Houkes zich bij de groep voegde. Met zijn internationale ervaring als troubadour en zijn rijkelijke instrumentale inbreng op fluit (zeer nadrukkelijk aanwezig in de meeste nummers), accordeon, trekzak en percussie vormt hij een toegevoegde waarde voor de band.

Hopelijk gaat ‘Op de Huid’ de opmaat vormen voor meer landelijk bekendheid voor Zout en zodoende zorgen voor een welverdiende doorbraak. Na jarenlang hard werken en veel optredens is het deze uitstekende muzikanten van harte gegund. Ook nog ten overvloede een compliment voor het fraaie artwerk, een digipack dat de verpakking vormt van de in de Fermata-fabriek (Tjechië) vervaardigde cd (met ogenschijnlijk op de frontcover een mystieke afbeelding van een zoutwoestijn).

Voor liefhebbers van Nederlandstalige folkpop/-rock is Op de Huid een absolute aanrader!

Auteur: Fred Pach (Muziekwereld)

Gepubliceerd op Muziekwereld: 17 maart 2015

Listen tracks

Video

Website

Bandleden:

-          Roy Op ten Berg: gitaren en zang

-          Remko Gouw: drums, percussie en zang

-          Jack de Graauw: basgitaren en zang

-          Peter van Kreij: toetsen, accordeon, banjo en zang

-          Marino van Liempt: zang en gitaren

-          Hans Houkes: fluiten, accordeon, trekzak, percussie en zang

Discografie:

-          Smaakmakers (februari 2009)

-          Lege zaal (maart 2010)

-          Bitterzoet (april 2011)

-          Op de huid (maart 2015)

 

 

Terug naar Hoofdindex