Yonder Boys - Acid folk (Waardering Muziekwereld) 8

Yonder Boys - Acid folk

Vanaf de eerste seconde is er indruk, is er per direct de mix die de luisteraar grijpt. In Yonder Boys spelen drie muzikanten die elke conventie durven aan te vallen. Schouderophalend en virtuoos spelend is er een mix van americana, rock, pop, psychedelica en vleugjes Latijnse muziek te horen.

David Stewart (vocalen en banjo), Jason Serious (vocalen en gitaren) en Tomás Peralta (vocalen, mandoline, banjo en bas) vonden elkaar in 2019 in Berlijn. De Australiër, de Amerikaan en de Chileen ontmoeten elkaar in de Duitse hoofdstad en namen de tijd voor een eerste album. Ze waren niet op zoek naar muziek voor in stadions, maar zochten naar kunst voor in de kleine zalen. Acid Folk herbergde steeds meer nummers, werd in 2019 en 2020 gecomponeerd en in de studio met Tomás Peralta achter de knoppen opgenomen.

De muziek van Yonder Boys blijft na elke luisterbeurt hangen, vraagt telkens om meer speeltijd. Na eenmaal draaien is duidelijk dat drie virtuoze muzikanten elkaar gevonden hebben. ‘Rabbit Song’ opent dit debuut. Vier minuten en vijfenvijftig seconden country waarbij gastmuzikante Heloïse Lefebre op viool een hoofdrol speelt. In ‘Mumma’s Boy’ is er hetzelfde tempo. De bezoeker van een nog komend concert wordt gevraagd om te bewegen, om aan de line dance mee te doen.

De drie muzikanten van Yonder Boys zijn meer dan virtuoze instrumentalisten. In ‘The Great American Pussy Grab’ drijven ze de spot met de inauguratiefeestjes van Donald Trump. Super modellen mogen langs komen maar zijn niet meer dan begeerlijk vrouwelijk vlees voor senatoren en vooral voor de Amerikaanse president. It’s the worst day of the year is de muzikale conclusie.

Het trio heeft met grote namen het podium gedeeld. Bily Bragg, The Wood Brothers, Timbre Timbre, Other Lives en Nathaniel Ratteliff nodigden de groep uit om te openen. Mooie namen voor een groep die het eigen visitekaartje fraai kleurt. Acid Folk is een zeer overtuigend debuut, bevat traditionele folk en country, maar neemt de luisteraar ook mee naar psychedelica van de jaren zestig. Daarbij kleuren de stemmen van het drietal als een kloppend kleurig palet. Acid Folk klinkt vers en verassend.

Recensent: Jaks Schuit

Bron: www.realrootscafe.com

Deeplink: Yonder Boys, Acid Folk (realrootscafe.com)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 15 augustus 2021

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex