Yonder - Graftings  (Waardering Muziekwereld) 8

Yonder - Graftings

Die van het Zweedse rootskwartet Yonder mogen zichzelf graag omschrijven als een groepje in de weer met folk, blues en old-time. Maar daarmee doen ze hun eigenzinnige “Scandicana” zelf eigenlijk veel te weinig eer aan. Door die drie termen in de mond te nemen zet je een potentieel publiek zelfs deels op het verkeerde been. Yonder moet je je immers vooral voorstellen als een soort van muzikaal anachronisme. Een vertaling van wat ooit volop deugdelijk is gebleken naar het hier en nu.

En daarin tonen zanger-songsmid Mats Qwarfordt en de zijnen zich hier tien nummers lang echte grootmeesters. Zowel in eigen materiaal, als in vertolkingen van overgeleverde dingen als “In The Pines”, “He Arose From The Dead”, “Jack O’Diamond” en Blind Lemon Jeffersons “See That My Grave Is Kept Clean”. Qwarfordt tekent daarbij niet enkel voor de ons tegelijk wat aan Neil Young en Billy Joe Shaver herinnerende zangpartijen, maar ook voor wat gesmaakte bijdragen op mondharmonica, Peter “de Ry Cooder van het Noorden” af Ugglas doet het op tal van gitaren en zingt her en der ook een mondje mee, multi-instrumentalist Mats Persson doet hetzelfde, springt te gepasten tijde bij op de mandoline en verzorgt ook de percussie en Björn Lundquist ten slotte hanteert de “double bass”.

Met een fijn streepje mondharmonica en wat subtiel achtergelaten gitaaraccentjes wordt “Graftings” balladegewijs ingezet met het mooie “First Big Love”. Vervolgens gaat het via een bepaald grimmig aandoende vertolking van de traditional “In The Pines” en het op met een nadrukkelijk naar Sonny Landreth verwijzende snarenpartij geënte “He Arose From The Dead” opnieuw richting enkele eigen nieuwe songs. De eerste daarvan, “Wedding”, is een verstilde instrumentale, waarin met name af Ugglas en Persson zich binnen de grenzen van het liedje helemaal mogen uitleven. Het folky “Nothing Is Permanent” sluit daar vervolgens perfect op aan, alvorens met “You Will Know” meer bluesy land wordt aangedaan. Een ijzingwekkend mooie versie van Blind Lemon Jeffersons “See That My Grave Is Kept Clean”, een al even geslaagde benadering van de traditional “Jack O’Diamond” en twee verdere eigen liedjes, de akoestische bluestrage “Lay Here By My Side” en het quasi uitsluitend van diep liefdesleed levende “Oh Rose”, vervolledigen een wat ons betreft de perfectie aardig dicht benaderend songtiental.

Een zoveelste prachtworp van “huis van vertrouwen” Rootsy!

 Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 maart 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex