Yentl en de Boer - De Plaat  (Waardering Muziekwereld) 9+

Yentl en de Boer - De Plaat

Eén van de meest verrassende recente debuutalbums van de laatste tijd mogen we op het conto schrijven van het duo Yentl en de Boer. Het absurdistische cabaretduo wordt gevormd door Yentl Schieman en Christine de Boer. In 2013 wonnen zij de prestigieuze Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival met hun voorstelling De Mensen. Zowel het publiek als de jury koos Yentl en de Boer tot winnaar. De mooiste liedjes uit hun voorstellingen zijn nu vereeuwigd op hun debuutalbum.

Op hun website omschrijft het duo hun muziek als een bonte verzameling muziek en scčnes, voortgebracht door ‘meisjesbreintjes’. Deze karakteristiek van hun muziek dekt mijns inziens in belangrijke mate de lading, maar daaraan kan ik nog wel de nodige superlatieven toevoegen.

Na eerste beluistering van De Plaat op Spotify kwam ik superlatieven tekort om dit leuke album te prijzen. De dames combineren harmonieuze vocalen met spitsvondige teksten, deels cabaretesk, deels ontroerend, begeleid door een uitstekende band, laverend tussen folkpop, rock en cabaret.

Yentl en de Boer verdienen ook een compliment voor de keuze van hun bandleden. Ik kon helaas op het web geen informatie vinden over de begeleidingsband, die een wezenlijke bijdrage levert aan het hoge niveau van De Plaat.

De Plaat is een must voor liefhebbers van Nederlandstalige singer-songwriters. Lovende kritieken in het NRC, het AD, De Volkrant en Het Parool onderstrepen deze aanbeveling. Het album is niet op cd te verkrijgen, maar te koop via een USB-stick.

Aanvullende info 8 oktober 2014:

Op de USB-stick is informatie over de begeleidingsband beschikbaar. Bij aanschaf van De Plaat via iTunes ontvang je een pdf met alle informatie over de band.

Tevens heb ik vernomen dat de website van Yentl en de Boer binnenkort wordt aangevuld met informatie over de band.

 

Persbericht De Plaat op Muziekwereld

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 oktober 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats