Wren Hinds - Don't die in the bundu / 9 (Waardering Muziekwereld)

Wren Hinds - Don't die in the Bundu

De uit Zuid-Afrika afkomstige singer-songwriter Wren Hinds heeft met Donít Die In The Bundu een prachtig en tijdloos klinkend album met intieme maar ook weids klinkende folksongs afgeleverd. Het Britse label Bella Union heeft over het algemeen een goede neus voor folktalent en ook met de uit Kaapstad afkomstige Wren Hinds heeft het label het weer bij het juiste eind. Met Donít Die In The Bundu heeft de Zuid-Afrikaanse muzikante immers een bijzonder sfeervol album afgeleverd. Het is een album waarop intieme folksongs worden verrijkt met beeldende klankentapijten. Dat is inmiddels een beproefd concept, maar de songs van Wren Hinds voegen absoluut iets toe. Donít Die In The Bundu is bijzonder mooi ingekleurd, maar ook de zang op het album valt in positieve zin op, net als de songs en de teksten. Het levert een aangenaam album op waarop steeds meer schoonheid aan de oppervlakte komt.

Donít Die In The Bundu, het tweede officiŽle en in totaal zelfs het vierde album van de Zuid-Afrikaanse muzikant Wren Hinds, trekt, mede door het feit dat het album is verschenen op het aansprekende Bella Union label, flink meer aandacht dan de vorige albums van de muzikant uit Kaapstad, wiens naam ik tot voor kort overigens nog niet was tegen gekomen. Op alle aandacht valt niet veel af te dingen, want Donít Die In The Bundu is een erg mooi album. Wren Hinds maakt op zijn nieuwe album muziek met vooral invloeden uit de folk. In de basis bestaan de songs op het album uit akoestische gitaar en zang, maar de Zuid-Afrikaanse muzikant heeft zijn songs in de meeste gevallen verrijkt met atmosferische geluidstapijten, die zijn muziek een beeldend karakter geven. Zeker als de instrumentatie betrekkelijk sober is en de zang van de muzikant uit Kaapstad fluisterzacht, hoor ik wel wat van Elliott Smith, al zijn de wolken die overdrijven in de songs van Wren Hinds een stuk minder donker. Wanneer de songs voller zijn ingekleurd hoor ik weinig meer van Elliott Smith en worden flarden tijdloze singer-songwriter muziek afgewisseld met mooie en bijzondere klanken. Op zich gebruikt Wren Hinds geen hele bijzondere ingrediŽnten, want de combinatie van ingetogen folky songs en atmosferische klankentapijten is zeker niet uniek, maar de Zuid-Afrikaanse muzikant is er wat mij betreft in geslaagd om een onderscheidend album af te leveren, dat zich makkelijk opdringt. Donít Die In The Bundu is een heerlijk album om bij tot rust te komen na een drukke dag, maar ook de eerste lome zondagochtend met dit album is me uitstekend bevallen.

Donít Die In The Bundu zit in muzikaal opzicht knap in elkaar en overtuigt makkelijk in vocaal opzicht, maar Wren Hinds schrijft ook nog eens aansprekende songs die zijn voorzien van mooie teksten. Het zijn teksten waarin de Zuid-Afrikaanse muzikant stil staat bij een aantal ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven, variŽrend van de geboorte van zijn zoon tot een gewapende overval, waarnaar de titel van het album verwijst. Wren Hinds nam Donít Die In The Bundu op in een zeer afgelegen berghut in Zuid-Afrika, waarin hij zowel de intimiteit van de afgelegen hut als de eindeloze ruimte van de omgeving wist te vangen. De songs van de Zuid-Afrikaanse muzikant klinken stuk voor stuk prachtig en slaan zich onmiddellijk als een warme deken om je heen, maar het zijn ook songs die veel beter worden als je ze wat vaker hoort. Zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je goed dat de muzikant uit Kaapstad zijn klassiekers kent, maar hoor je ook hoe mooi de songs op Donít Die In The Bundu in elkaar zitten en hoe zorgvuldig de muziek op het album is opgebouwd. Bij net wat aandachtigere beluistering hoor je bovendien beter hoe mooi de stem van Wren Hinds is. Het verbaast me dan ook niet dat het Bella Union label zich over de Zuid-Afrikaanse muzikant heeft ontfermd, want de songs van Wren Hinds zijn een waardevolle aanvulling op de prachtige catalogus van het label. Donít Die In The Bundu van Wren Hinds kwam de afgelopen week al fraai tot leven aan het begin en het einde van de dag, maar ook bij een flinke regenbui zorgt het album voor een fraaie soundtrack. En de groei is er nog lang niet uit.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Direct link: De krenten uit de pop: Wren Hinds - Donít Die In The Bundu

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 september 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex