Wily Bo Walker & E D Brayshaw - Stone cold beautiful   (Waardering Muziekwereld) 8

Wily Bo Walker & E D Brayshaw - Stone cold beautiful

De Schotse, momenteel in Londen vertoevende zanger/componist Wily Bo Walker is bekend om zijn sterke, uitbundige podiumprestaties en de diverse muziekgenres die hij beoefent. Voor de EP ‘Stone Cold Beautiful’ werkte hij andermaal samen met zijn vriend en gitarist E D Brayshaw. Dit album is het tweede deel in een trilogie, waarvan de eerder dit jaar verschenen ‘A Long Way From Heaven’ het begin was.

Van de zes songs op ‘Stone Cold Beautiful’ schreef Walker er drie. Opener, het bijna 7 minuten durende ‘Storm Warning’ van E D en Lesley Brayshaw is een bluesrocker die meteen laat horen wat Walker vocaal in huis heeft. Een diepe door rauwheid en schorheid gekenmerkte stem die schitterend accordeert met de breed uitgesmeerde, huilende, gedreven gitaarpartij van Brayshaw. In ‘Motel Blues’ van Loudon Wainwright III krijgen tristesse en passie respectievelijk een gezicht door Walkers stem en Brayshaw's werk op de zes snaren. Fenton Robinsons’ ‘Loan Me A Dime’ is dan weer een bluesklassieker die Walker op een erg persoonlijke manier benadert. Een manier waarbij Brayshaw's subtiele snarenwerk de song nog meer aantrekkingskracht geeft. Het eerste door Walker gepende nummer is ‘I Want To Know’, dat een beetje New Orleans in zich draagt. Let vooral ook op de mooie, soulvolle stem van Kareña K, met wie Wily Bo ook de band The Blue Valentines runt. Wie dacht dat Walker, wiens stem wel enige affiniteit vertoont met die van Cocker en Dr. John, in een lovesong niet kan overtuigen, is eraan voor de moeite. Het van zijn hand zijnde ‘September Red’ is een nummer dat tijdens een concert ongetwijfeld de zaal zal vullen met wiegende smartphonelichtjes. Met Walkers rockende ‘Killers On The Run’ halen hij en E D gedurende bijna tien minuten nog eens alles uit de kast, alsof we nog dienden overtuigd te worden van hun kunnen.
 

‘Stone Cold Beautiful’ valt niet in één vakje te stoppen. Met de mix van blues, rock en soul bewijzen Walker en Brayshaw dat ze een ‘winning team’ vormen. Deel drie in deze trilogie zou gepland zijn voor het einde van dit jaar.

Auteur: Lambert Smits

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/wily-bo-walker-e-d-brayshaw-stone-cold-beautiful

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 november 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex