William Clark Green - Rose queen   (Waardering Muziekwereld)  7½

William Clark Green - Rose queen

William Clark Green maakte tot dusver twee albums die bij mijn weten nooit in Europa werden uitgebracht. De uit Lubbock, Texas afkomstige liedjessmid wist op jonge leeftijd al dat hij iets moest met zijn voorliefde voor muziek zoals die uit de kelen van Steve Earle, Townes Van Zandt en Rodney Crowell klonken. Dangerous Man (2008) en Misunderstood (2010) bevatte dan ook een hartverscheurende swingende mix van Cajun Americana. Kennelijk waren d nog niet rijp genoeg om in de EU te laten landen.

Zijn derde CD Rose Queen klinkt op muzikaal gebied niet anders. De melodieën op deze plaat liggen voor de hand en lekker in het gehoor. Het deed mij dan ook meteen denken aan Reckless Kelly en Mickey & The Motorcars. Ik stelde mij dan ook meteen de vraag, zou de family Braun (Micky, Willy, Gary en Cody) een vinger in de pap gehad hebben? Nee dus, dit is William Clark Green in vol ornaat. Hij schreef alle elf tracks op dit album waarvan vier samen met zijn metgezellen Kent Finlay, Brandon Adams, Kenneth O’Meara en Brian Keane. Tekstueel houd Green het levendig. Reflecterende en herkenbare gedachtegangen over echtscheiding en tegenspoed nemen een prominente plaats in op dit album. De CD opent ijzersterk met de titeltrack en Remedy. Binnen een paar seconde zing je zo het refrein in She Likes The Beatles (And I Like The Stones) mee. Een beetje muziekliefhebber weet dat je nooit over dit onderwerp uitgediscussieerd raakt. Tot slot vond ik It’s About Time en Hangin’ Around de meest radiovriendelijke liedjes.

De kracht van Rose Queen zit ‘m in de soms onweerstaanbare melodielijnen en refreinen. Hoewel de gekozen thema’s anders doen vermoeden stemt deze plaat je vrolijk. William Clark Green karakteristieke stem past, tot in de fijnste detail, bij de muziek die hij maakt. Deze Red Dirt Texamericana klinkt alles behalve vernieuwend. Maar voor passie, waarmee Green dit over de bühne brengt, heb ik veel respect.

Auteur: Jan Janssen (Real Roots Cafe)

Bron: http://www.realrootscafe.com/2014/07/01/william-clark-green-rose-queen/

 

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats