West of Eden - Look to the west    (Waardering Muziekwereld) 8

West of Eden - Look to the west

Met Look To The West levert het Zweedse zesmanschap West Of Eden andermaal een dijk van een album af. Hun negende ondertussen al. En sleet zit er op hun beproefde formule so far alleszins niet. Het blijft wat mij betreft een heus voorrecht om te mogen luisteren naar het wonderlijke samengaan van de engelachtige stem van frontvrouwe Jenny Schaub (zang en accordeon) en het vakmanschap van haar collega’s Lars Broman (viool, altviool en backing vocals), Martin Holmlund (double bass, elektrische bas en backing vocals), Ola Karlevo (bodhrán, drums, percussie en backing vocals), Henning Sernhede (elektrische en akoestische gitaren en mandoline) en Martin Schaub (zang, akoestische en tenorgitaren, mandoline, dobro, piano, harmonium en celesta).

De zes uit Göteborg buigen zich ditmaal dertien nummers lang over een historisch gegeven dat hun nauw aan het hart ligt. Met name de gigantische emigratiegolf die aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw vele duizenden Zweden richting een hoopvollere toekomst in Amerika zag vertrekken. Met uiteraard alle gevolgen van dien. Grote gevoelens leidden alleszins voor een uitermate fraaie set aan liedjes. Liedjes, die naar goede West Of Eden-gewoonte ook nu weer redelijk nauw aansluiten bij de Keltische folktraditie. Iets wat het zestal in het verleden terecht al menige pluim vanuit die hoek opleverde.

En dat lot zal allicht ook “Look To The West” wel weer beschoren gaan zijn. Met ware songschoonheden als de nadrukkelijk aan de stem van nachtegaaltje Schaub opgehangen ballad “Going To Hull”, het net wat speelser opgevatte en door Martin Schaub gezongen “Rainy Town”, het uit pure weemoed opgetrokken “Oh, I Miss My Home”, het lekker wegrockende “Wilson Line”, het met opvallende gasten Karla-Therese en Christian Kjellvander gedeelde “Sweet Old Country” en vele andere zou dat alleszins niet meer dan logisch zijn. Onthoudt u dit album dan ook maar als een echte aanrader!

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#WestOfEden

 

Gepubliceerd op Muziekwereld:10 maart 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex