West Of Eden - Flat earth society  (Waardering Muziekwereld) 9

West Of Eden - Flat earth society

Met het vorig jaar uitgebrachte No Time Like The Past sloot de Zweedse folkgroep West Of Eden een muzikaal hoofdstuk af. Op dit overzicht komen zowat alle muzikanten aan bod die passeerden bij het door broer en zus Jenny en Martin Shaub in de eerste helft van de jaren negentig opgezette folkensemble. Nieuwe songs rijpten in het Chinese Beijing tijdens de Anniversary tour in 2017 van West Of Eden. Afgelopen zomer reisde het gezelschap af naar de Britse Eilanden, het was niet de eerste trip op Keltisch grondgebied. In kerkjes en whiskystokerijen en studio’s werden met de hulp van plaatselijke muzikanten zeventien songs opgenomen. Een dozijn al dan niet samen door Martin & Jenny gecomponeerde tracks werden uiteindelijk uitgekozen voor het negende werkstuk.

Wanneer je Flat Earth Society beluistert, vraag je je meermaals af of je nu met oorspronkelijke folktraditionals te maken hebt en dat is niet alleen het geval in Old Miss Partridge, een duet met Heidi Talbot.  De combinatie van Jenny’s kristalheldere stemtimbre en haar accordeonspel met de hoofdzakelijk akoestische instrumentatie wordt sporadisch aangevuld met het Sjöströmka strijkkwartet en dat resulteert in uitsluitend van eigen signatuur afkomstige verfijnde folk. In Pretty Please zorgt Martin voor fijne vocale backing. In Kate, Are You Ready Now? en Vipers & Fireflies worden de vocale rollen even omgekeerd en dat zorgt samen met enkele sfeervolle instrumentale intermezzo’s voor aangename variatie. Het meer intimistische Come Winter is ongetwijfeld één van de mooiste momenten. Bij The Dwindeling Of The Day heeft Henning Sernhede enige inbreng en in het korte Rowtham’s Map versmelt de fingerpicking van de nieuwkomer naadloos met de fiddle van Lars Broman.

Flat Earth Society toont wederom een naadloze, haast tijdloze fusie van de Keltische folk traditie met de Zweedse roots van West Of Eden.

Recensent: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/west-of-eden-flat-earth-society/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 maart 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex