West Of Eden - No time like the past  (Waardering Muziekwereld) 8

West Of Eden - No time like the past

No Time Like The Past van de Zweedse folkband 'West Of Eden' is niet meteen een nieuw album, maar eerder een bloemlezing van hun ontstaan sinds 1994. 'A Collection'...

Het begon allemaal toen Jenny en Martin Schaub op schoolreis gingen naar Dublin. Het groene eiland, Dublin, de Keltische muziek, het werd allemaal liefde op eerste gezicht. Terug thuis in Zweden contacteerden ze onmiddellijk twee van hun beste vrienden (Martin Rydman & Tobias Edvardson) en begonnen zo te grasduinen in de Ierse en Britse volksmuziek. Toen Lasse Johansson zich als bassist aansloot, werd 'Public Footpath' een feit. Het was op aandringen van Jonathan McCullough dat er een naamsverandering kwam.

In 1997 volgde dan hun debuutalbum West Of Eden wat meteen een hele omwenteling werd voor de tot dan nog ver van professionele muzikanten. Uit dit album kwam de nu volledig nieuwe versie van Where The Ivy Is Growing. Wat volgde waren enkele veranderingen in de bezetting en meer dan 200 nummers later verscheen vorig jaar nog het album Another Celtic Christmas.

Zo goed als alle nummers werden geschreven door Jenny en Martin Schaub en waar er in het begin nog enkele traditionals ten gehore werden gebracht, is dit nu herleid tot bijna zo goed als allemaal eigen originals. Door de jaren heen begon 'West Of Eden' zich ook te profileren als een volledig akoestische band. Deze 'A Collection' is om hun 20-jarig bestaan te vieren als groep en is te verkrijgen in een bijzonder fraai boekje, waarin vele verhalen zijn terug te vinden alsook hun zeer populaire traditionele Kerstmis concerten.

In totaal zijn het 25 nummers waarvan alleen het toepasselijke Twenty Years Of Travelling nieuw is en waarop ook twee nog niet uitgebrachte nummers zijn terug te vinden. Faraway en The Captain's Daughter. De sterkte van 'West Of Eden' is dat ze een Keltische traditie in Zweden weten voor te zetten alsof ze ginds zijn geboren. Zowel Jenny als Martin verzorgen het vocale gedeelte van de band waarbij de soms dromerige intermezzo's van Jenny en haar accordeon zeker niet mogen worden onderschat. Zes muzikanten die hun diversiteit op het gebied van instrumenten tot een zeer goed gevormd geheel komen.

Nummers die je mee in een reis nemen van twee decennia van Keltische muziek maar dan wel uit GŲteborg. Deze verzameling is ten stelligste aan te raden met de garantie dat je na het beluisteren van deze 25 nummers net zoals Jenny en Martin ook je hart zal verliezen aan deze muziek, en zeker ook aan 'West Of Eden'....

Bron: www.rootsville.eu

Deeplink: http://www.rootsville.eu/2015%20album%20reports/2017/reports/west%20of%20eden%20collection.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 22 juni 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex