Wendy Webb - This is the moment   (Waardering Muziekwereld) 9

Wendy Webb - This is the moment

Steeds meer en meer komt het voor dat we werk ontvangen van artiesten die we eigenlijk niet kennen of nauwelijks van gehoord hebben. Dit is uiteraard een zeer positief gebeuren, maar toch moeten we aandachtig blijven en niet na een korte luisterbeurt meteen verklaren dat we weer een meesterwerkje hebben mogen beluisteren.
Vreemd genoeg mogen we dat wel zeggen van de uit Iowa, USA afkomstige, maar nu in Florida residerende Wendy Webb, die met ‘This Is The Moment’ aan haar vierde langspeler toe is. In 2010 debuteerde ze met het voor mij onbekende ‘Morning In New York’ dat gevolgd werd door enkele live-albums en in 2012 volgde haar ‘Edge Of Town’. Haar muziek deed mij vrij vaak denken aan het vroege werk van onder meer Jackson Browne en in sommige nummers komt bijwijlen Norah Jones maar ook een jonge Joni Mitchell om de hoek kijken. In haar kastje met trofeeën vinden we de prijzen die ze won op het John Lennon Songwriting Contest maar ook de prijs van de Lilith Fair Songwriting Competition. Dus zeker een dame die weet waar ze mee bezig is. Buiten enkele volledig uitverkochte concerten in haar eigen land, kon men haar ook reeds bewonderen in Cuba en Parijs (Frankrijk).


‘This Is The Moment’ bezit elf pareltjes en dan benadruk ik het woord ‘pareltje’.
Om dit album te kunnen maken, kreeg ze in de studio wat hulp van John McLane (keys, bass, drums, koperblazers en elektrische en akoestische gitaar), Danny Morgan zorgde dan weer voor de nodige extra elektrische en akoestische gitaarriedels terwijl  Jay Heavilin aan de akoestische baskoorden trok.
Al meteen vanaf het eerste nummer, het schitterende ‘Venus Is Rocking In The Cradle Of The Moon’ krijgen we meteen een eerste serieuze indruk van haar kwaliteiten als componist maar ook haar gezegende stem zorgt duidelijk voor een extra dimensie. We horen haast een jonge Joni Mitchell. ‘This Is The Moment’, de titeltrack van haar nieuw schijfje, geeft je meteen het nodige kippenvelgevoel. Webb weet hoe ze enorm veel emotie in haar songs moet verweven. Velen dromen daar van maar slagen daar helaas niet in. De orkestratie hier, maar ook op de andere nummers, is subtiel, alleen maar ten dienste om Wendy’s fragiele stem te ondersteunen. Zelfs de trompet en andere koper instrumenten vervullen een waardige backing zonder ergens overheersend te worden.
Prachtige klavierklanken vullen het schitterende ‘My Beating Heart’ en als je dan emotioneel overrompeld wordt met de volgende woorden: “If your arms would reach for me, I’d stagger to your touch, and free my beating heart that loves you so much.” Wat kun je daar dan nog aan toevoegen? Gewoonweg prachtig, niet? ‘I Will Remember’ zet zij zelf in met de akoestische gitaar en de rest van deze prachtige ballad dobbert voort op een wolkje van prachtige gitaargeluiden. Op ‘Western Channel Of The Sky’ horen we duidelijk invloeden van Carole King en misschien mogen we haar wel beschouwen als de nieuwe King? Ze heeft er het talent voor en als je goed naar de arrangementen van iedere song luistert, zul je het met me eens zijn hierover.


Het schijfje is een statement van hoe luistermuziek moet klinken: de echte menselijke warmte komt op de eerste plaats en de teksten zitten gevangen in zeer knap gestructureerde melodische lijnen. Diepgravende verhaallijnen laten een blijvende indruk na. Het enige dat we haar misschien wel kunnen aanwrijven, is misschien het ontbreken van diversiteit maar eerlijkheidshalve, de lijn van deze melodieën mogen eigenlijk niet onderbroken worden door uptempo beats of andere toestanden die het geheel van de langspeler misschien naar een totaal ander niveau zou kunnen tillen. Well done Wendy!

Auteur: Alfons Maes

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/wendy-webb-this-is-the-moment

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 januari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex