Vera Naus - Young heart (Waardering Muziekwereld) 9

Vera Naus - Young heart

De 26-jarige zangeres Vera Naus bracht onlangs haar debuutalbum Young Heart uit.

Nadat zij haar studie aan het conservatorium in Utrecht had afgerond, verdiepte Naus zich in Indiase ritmen aan Codarts Rotterdam waar ze onlangs afstudeerde. Ook volgde ze lessen bij Regina Mester en is ze te horen op de twee albums die pianist Sebastiaan van Bavel tot nu toe uitbracht. Daarnaast vormt  zij met gitarist Adam Taylor een Shakespeare Project, waarin ze sonnetten van de beroemde dichter naar eigen hand zet.

Op haar debuut verrast Naus met tien uiterst afwisselende songs, waarvoor zij op ťťn na ook zelf alle muziek schreef. De verrassing openbaart zich met name in de opvallende, ogenschijnlijk niet zo gebruikelijke, combinatie van met smaak ingekleurde genres, die zij routineus met groot gemak ten gehore brengt, als het ware met het zelfvertrouwen van een reeds gelouterde zangeres. Haar lyrisch-poŽtische teksten, in combinatie met een avontuurlijke mix van jazz, klassieke- en Indiase muziek dompelt de luisteraar in een poel van niet-alledaags luistergenot. Hierbij valt op haar gedragen stem en de golvende arrangementen met heel veel tempowisselingen, gelardeerd met de nodige stemimprovisaties, swing en zelfs een paar gesproken tekstfragmenten.

Uitschieters op dit uitstekende debuut zijn voor mij het met de nodige psychedelica gevulde Liquid Cabs, het ontroerende, met percussieklanken omklede Eskimo Kisses, het vanwege de chatzang uiterst verrassend uit de hoek komende en wervelende The Two That Touch en de grappige song Apoligitis. Veel credits gaan wat mij betreft ook naar Nausí uitstekende combo, dat bestaat uit de uiterst creatieve pianist Sebastiaan van Bavel, trompettist Angelo Verploegen en bassist Jasper van Somsen.

Young Heart kon mij na iedere luisterbeurt hoe langer hoe meer bekoren. Ik ben diep onder de indruk geraakt van dit debuutalbum; het biedt een culturele reflectie van de realiteit in de huidige wereld waarin we leven, vaak grillig en onvoorspelbaar, maar toch gelukkig ook vaak van onverwachte ontroerende schoonheid. Vera Naus betovert de luisteraar vocaal met de talrijke facetten van haar stem en heeft met Young Heart  een imponerend debuut afgeleverd.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 8 augustus 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex