Vanessa Peters - Modern age (Waardering Muziekwereld) 9

Vanessa Peters - Modern age

Vanessa Peters staat al jaren garant voor geweldige albums en ook het bij vlagen lekker stevige Modern Age staat weer vol met songs die direct bij eerste beluistering memorabel zijn.
De afwisselend vanuit Italië en de Verenigde Staten opererende Vanessa Peters is inmiddels al enkele jaren een vaste gast in mijn jaarlijstjes en ook Modern Age maakt grote kans om hierin op te duiken later dit jaar. Ook op haar nieuwe album maakt de Amerikaanse muzikante immers weer indruk met een serie geweldige songs. Het zijn songs die dit keer wat steviger zijn ingekleurd, maar ook Modern Age is weer een typisch Vanessa Peters album, al is het maar vanwege haar mooie en karakteristieke stem. Ook dit keer was ik na één keer horen verkocht, maar net als haar vorige albums wordt Modern Age alleen maar beter. Vanessa Peters heeft het weer geflikt.Iets meer dan zes jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Vanessa Peters. Aanleiding was het verschijnen van haar vijfde album With The Sentimentals, dat mij deed denken aan de albums van Aimee Mann, op dat moment één van mijn favoriete muzikanten (en dat is ze nog steeds overigens). Op With The Sentimentals kon de muziek van Vanessa Peters, die op dat in Denemarken verbleef, nog met enige fantasie in het hokje Amerikaanse rootsmuziek worden geduwd, al maakte de Amerikaanse muzikante ook met enige regelmaat uitstapjes richting pop en rock, wat een veelzijdig album opleverde. Mijn liefde voor de muziek van Vanessa Peters werd nog veel groter toen in 2016 The Burden Of Unshakeable Proof verscheen. Het album, dat nog wat meer opschoof richting pop en rock, maar ook invloeden uit de folk liet horen, eindigde hoog in mijn jaarlijstje en daarin kwam twee jaar later ook het minstens even goede Foxhole Prayers terecht. 

Vorig jaar moesten we het doen met het, overigens zeer aardige, tussendoortje Mixtape, waarop Vanessa Peters op de haar eigen wijze songs van anderen vertolkte, maar deze week keert de Amerikaanse muzikante terug met een gloednieuw album. Modern Age kwam er niet zonder slag of stoot. Vlak na het voltooien van de crowdfunding campagne voor het album kwam Vanessa Peters, die afwisselend in het Italiaans Luca en in Dallas, Texas, verblijft, terecht in de eerste Italiaanse lockdown. Modern Age werd uiteindelijk grotendeels in Italië opgenomen, waar Vanessa Peters werd bijgestaan door echtgenoot en producer Rip Rowan en een aantal Italiaanse muzikanten. Modern Age opent lekker stevig en is over de hele linie wat steviger dan de vorige albums van Vanessa Peters. Ook dit keer verwerkt de Amerikaanse singer-songwriter vooral invloeden uit de pop en rock, maar sijpelen ook absoluut invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek door. Aimee Mann draagt nog altijd relevant vergelijkingsmateriaal aan, al heeft Vanessa Peters de afgelopen jaren veel meer vijfsterren albums afgeleverd dan haar landgenote en is vergelijken daarom niet meer nodig. Net als de vorige albums van de Amerikaanse singer-songwriter, dringt ook Modern Age zich genadeloos op, wat deels de verdienste is van de zeer aangename en dit keer lekker stevige instrumentatie en deels moet worden toegeschreven aan de mooie en al even aangename stem van Vanessa Peters. Haar sterkste wapen blijft echter het vermogen om songs te schrijven die direct bij eerste beluistering memorabel zijn. Het zijn niet alleen nagenoeg perfecte popliedjes, maar het zijn ook nog eens popliedjes die allemaal net wat anders klinken, zonder het zo herkenbare Vanessa Peters geluid te verliezen. Het zijn bovendien tijdloze popliedjes en popliedjes die vol gevoel en passie worden vertolkt. 

Vanessa Peters maakt in ieder geval al sinds 2015 albums waar ik na één keer horen verliefd op ben en ook Modern Age is er weer een. Modern Age verleidt meedogenloos met inmiddels bekende middelen, maar de lekker los spelende Italiaanse band, met een hoofdrol voor het uitstekende gitaarspel van Federico Ciancabilla en de zweverige synths van Matteo Patrone, voegt nog een extra dimensie toe aan de muziek van Vanessa Peters. Ik schaar de Amerikaanse muzikante inmiddels een aantal jaren onder mijn favoriete muzikanten, maar wederom weet ze me te verrassen met een fantastisch album. Ik schrijf Modern Age alvast op voor mijn jaarlijstje. 

 

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: De krenten uit de pop: Vanessa Peters - Modern Age

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 mei 2021

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex