Tuvaband - New orders  (Waardering Muziekwereld) 8

Tuvaband - New orders

Tuvaband is de artiestennaam van de Noorse singer-songwriter en multi-instrumentaliste Tuva Hellum Marschhauer uit Oslo, een muzikante die zich vooral laat opvallen door haar sfeervolle indie folk-, pop- en rockliedjes die ze op haar platen brengt. Zij debuteerde in 2016 met de EP “Unknown (It’s Not About) Running” en ze kwam in 2018 met haar eerste volwaardige studioalbum “Soft Drop” dat in 2019 een opvolger kreeg in de vorm van het album “I Entered The Void”. Twee jaar later kwam ze op de proppen met een derde plaat die “Growing Pains & Pleasures” als titel kreeg en begin februari 2023 zal haar vierde studioplaat “New Orders” op de markt verschijnen.

Op “New Orders” brengt ze in totaal 14 tracks waaronder twee korte intermezzo’s als introductie voor de volwaardige songs “A Liquid Matter/Attenborough” en “Breathe In/Breathe Out” waarmee deze plaat op een lichtelijk mysterieuze wijze wordt afgesloten. Meerdere nummers van ‘Tuvaband’ lijken ons uitermate geschikt te zijn om een draaibeurt te krijgen in het Radio 1-programma ‘Duyster’ laat op de maandagavond. Tracks als opener “Rejuvenate” en de twee op de video’s te beluisteren singles “Something Good” en “By The Time You Hear This” zijn een soort van postrocksongs die het best bij kaarslicht geconsumeerd kunnen worden, eventueel vergezeld van een smakelijk glaasje wijn (…of meerdere).

In de vakpers wordt haar werk niet onterecht wel eens vergeleken met dat van andere artiesten zoals het Amerikaanse duo ‘CocoRosie’, de Ijslandse Björk, de Amerikaanse singer-songwriter Lana Del Rey en de Britse cultzangeres Kate Bush, stuk voor stuk muzikanten die ook graag een mystiek tintje willen meegeven aan hun als filmische soundscapes klinkende liedjes. Nummers als “Full Bloom”, “Karma Is A Beach”, het eerder vermelde “A Liquid Matter/Attenborough”, “Your Ride To Be Free” en de mooie albumtiteltrack steken er op “New Orders” een beetje bovenuit. Voor de creatie van deze nummers deed Tuva een beroep op een breed pallet aan instrumenten zoals synthesizers, een harp, blazers, voorgeprogrammeerde fluiten en bas- en elektrische gitaren die ze bij de plaatopname allemaal persoonlijk heeft ingespeeld. ‘Tuvaband’ is een groeiband waarvan we waarschijnlijk in de volgende jaren nog veel meer moois zullen mogen verwachten. Zij experimenteert muzikaal alsmaar verder en beter bij het componeren van haar nummers en als Ayco Duyster en Eppo Janssen hun schouders even onder deze Noorse artieste zouden willen steken in het radioprogramma ‘Duyster’, dan voorspellen we haar een hoopvolle en succesrijke toekomst. 

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 februari 2023

 

 

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex