Tony Joe White - Rain crow   (Waardering Muziekwereld) 8

Tony Joe White - Rain crow

Tony Joe White is al meer dan een halve eeuw één van de meest markante gitaristen in muziekland. En op nieuwe plaat ‘Rain Crow’ bewijst hij dat hij nog niets van zijn talent is kwijtgespeeld.

We mogen het zeggen: dit is best wel een memorabele plaat geworden. Pluspunten zijn er te over. Naast steengoede liedjes is er uiteraard de excellente gitaarklank en de neurotische manier van zingen die de zanger tot zijn handelsmerk maakte. Negen van de nieuwe songs werden door de grootmeester zelf geschreven, bij een paar hielp vrouwlief Leann en zelfs good old Billy Bob Thornton mocht zijn bijdrage leveren aan deze plaat waar de swamp, nu eens erg bluesy, dan weer rockend, als rode draad doorheen loopt. Het is geen toeval dat een van de songs Tell Me A Swamp Story heet, een autobiografische knipoog die kan tellen. Album opener Hoochie Woman zet meteen de toon met een stevige opener en ook bij Right Back In The Fire steekt er wel wat vaart achter. Best sobere songs eigenlijk waarbij de stratocaster van White centraal staat en zorgt voor de perfecte toonzetting. De rest van het instrumentarium is daarbij vergeleken nogal minimalistisch. Dat zorgt voor aardige songs maar geen meesterwerken zoals Polk Salad Annie er destijds eentje was. In zijn teksten laat de Amerikaan zichzelf echt wel kennen. Het zijn doorleefde songs waarbij hart en ziel niet weggestopt worden maar verstopt zitten in een repertoire dat fluctueert tussen blues, soul, country en zelfs af en toe wat stevige (southern) rock, zonder zijn stijl ook maar ergens te verloochenen. White is inmiddels al een flinke zeventiger, maar grommend parlando zingen (geen toeval dat de songs ietwat donker overkomen) gaat hem nog steeds erg goed af. De o zo herkenbare sound blijft ook nu moeiteloos overeind.

Een geïnspireerde plaat die in het verlengde ligt van zijn vorig werk, maar wat goed is, hoef je niet altijd te veranderen. White concerteert in november in Antwerpen (De Roma), Leuven (Het Depot) en Verviers (Spirit Of 66). Drie kansen om u helemaal te laten onderdompelen in het moeras van de swamp en meer dan de moeite.

Auteur: Steven Verhamme

Bron: www.damusic.be

Deeplink: http://damusic.be/cd/tony-joe-white/rain-crow

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 augustus 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex