Tom Petty and the Heartbreakers - Tom Petty and the Heartbreakers  (Waardering Muziekwereld) 9

Tom Petty and the Heartbreakers - Tom Petty and the Heartbreakers

Tom Petty and the Heartbreakers hadden in eigen land eerst niet veel succes, maar haalden de top 20 in Engeland en verkochten goed in Frankrijk en Duitsland. Ze leerden van The Byrds (het klassieke gitaargeluid van Mike Campbell) en Dylan (Petty’s schurende stem, Petty en Dylan zouden samen in The Travelin’ Wllburys aantreden). De band gaf een new-wave-energie aan nummers die (op twee na) werden geschreven op een middag en dezelfde avond werden opgenomen. ‘Het was allemaal nieuw en opwindend, dus ik vond dat het materiaal dat ook moest zijn’, herinnert Petty zich. Zelfs hoofd-Byrd Roger McGuinn capituleerde en coverde ‘American Girl’ en de ook door Shelter Records gecontracteerde Dwight Twilley voerden een nek-aan-nekrace voor de roem. Beide bands combineerden pakkende melodieën met veel gitaren, maar Petty won omdat hij harder rockte. Tilley doet de achtergrondzang op ‘Stranged In The Night’. En ja, in vergelijking met Neil Youngs maat Nils Lofgren waarmee hij in Engeland toerde, lijkt Petty een punk. De band had ook iets van de bravoure van The Rolling Stones en The Animals, een reden dat ze misschien eerder in Engeland doorbraken.

Songs op dit album zouden later gecoverd worden door mensen als Lew Lewis (Hometown Blues) en Suzi Quatro (Breakdown). Petty ging dus door met wat hij ‘the big jangle’ noemde tot in 1985 Southern Accents verscheen, waarop hij Dave Stewart van The Eurythmics met de formule liet knoeien.

Auteur: Michael Heatley

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Michael Heatley redigeerde het meerdelige History of Rock. Sindsdien heeft hij ruim 100 boeken over sport, muziek en tv en talloze liner notes geschreven, als redacteur voor het blad Record Buyer gewerkt en voor bladen als Record Collector, Classic Rock, Guitar, Music Week en Radio Times geschreven. Hij redigeerde de lovend ontvangen Virgin Rock Encyclopedia en had eind 2004 een bestseller met John Peel: A Life in Music.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 december 2016

Listen tracks

Website

 

Terug naar Hoofdindex