The Young Folk - The little battle   (Waardering Muziekwereld) 8

The Young Folk - The little battle

De jonge Ierse band The Young Folk timmert al een tijdje aan de muzikale weg. In Ierland treedt de band regelmatig op als support bij acts als Midlake and Imelda May. Ze toerden de afgelopen jaren regelmatig door de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Het debuutalbum The little battle verscheen al in 2014, maar werd in januari ook officieel in Nederland uitgebracht. Een maand later was de band te gast in het tv-programma Nick & Simon, the dream.

Negen van de tien liedjes op The little battle zijn geschreven door zanger-gitarist Anthony Furey, inderdaad een telg uit de bekende Furey-familie. Hij schrijft vlotte up-tempo liedjes. Na beluistering van het album kan men concluderen dat The Young Folk het vooral in de popmuziek zoekt. Wel popmuziek met een folkrandje, want de groep wordt regelmatig vergeleken met bands als The Fleet Foxes, Mumford & Sons en The Low Anthem. Maar Ierland wordt niet vergeten, want er is zeker ook verwantschap met een groep als The Corrs.  Net als in de muziek van voorgenoemde band speelt de viool een prominente rol rol in de tien nummers op het schijfje.  Frappant is dan wel dat geen van de vijf kernleden van de band dit instrument bespeelt.

In aanzet heeft The Young Folk een aardig album gemaakt, maar de nummers klinken na een tijdje nogal eenvormig. Door het ontbreken van variatie is het moeilijk om de aandacht tot het einde vast te houden. De productie lijkt op de popmarkt gesneden te zijn en is helaas nogal eendimensionaal. Dat is jammer, want in aanleg zijn de Ieren prima muzikanten en met de nodige begeleiding kan The Young Folk uitgroeien tot een uitstekende albumband.

Live heeft dit Ierse kwartet inmiddels een uitstekende staat van dienst.  In Nederland is de band aanstaande donderdag 2 april te zien in Paradiso te Amsterdam. Hun reputatie is hen al vooruit gesneld, want het concert is inmiddels verplaatst van de kleine naar de grote zaal. Wie hier niet bij aanwezig kan zijn, heeft een herkansing in augustus. Dan speelt The Young Folk op het Parkfest in Eindhoven.

Auteur: Assie Aukes

Bron: www.folkforum.nl

Deeplink: http://www.folkforum.nl/cds/82-cd-recensies/13807-the-young-folk-the-little-battle

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 april 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex