The Wallflowers - Exit wounds  (Waardering Muziekwereld) 9

The Wallflowers - Exit wounds

The Wallflowers doen al zo’n 30 jaar mee. Exit Wounds is hun zevende volwaardige plaat en verschijnt negen jaar na hun vorige album Glad All Over. Constante factor binnen de bezetting is Jacob Dylan. Ik kende de muziek van de band slechts matig, maar uit de extra luistertijd die ik heb besteed aan Exit Wounds is de conclusie dat dit illustere Muurbloempje zich mag beschouwen als een uitermate betekenisvolle americana-band. Inderdaad, ik kan bevestigen dat de vergelijking met Tom Petty allerminst uit de lucht gegrepen is. Deze door Butch Walker gefabriceerde plaat is onmiskenbaar één van de meest interessante platen binnen dit genre op dit moment. Leuke bijkomstigheid is de vocale toevoeging van Shelby Lynn in een aantal nummers, op die van Jacob.

Exit Wounds is een plaat met tien op maat gesneden nummers. Vakkundig en gevarieerd van toon. Een album dat je even moet laten inwerken alvorens de nummers beter gaan aanspreken. Ook deze Dylan weet wat hij wil, en houdt de lijntjes strak in handen. Voor Dylan was op voorhand duidelijk dat The Wallflowers nogmaals met nieuw werk over de brug zouden komen. The Wallflowers vormen een onderdeel van zijn leven, en wanneer je eenmaal een goede band bezit moet je die intact houden.

Exit Wounds laat zich aanhoren als fris, avontuurlijk en eigentijds. Wanneer je terugbladert door de achterliggende jaren van The Wallflowers waren verscheidene gevestigde namen genegen de zoon van Bob bij te staan, maar of Jacob deze ondersteuning nodig had betwijfel ik. Deze man lijkt mij mans genoeg om zijn eigen plan te trekken. Hij schreef de nummers en bepaalt de richting die de band neemt.

Bij Exit Wounds gaat Dylan uit van de achterliggende gedachte dat iedereen een andere persoon is dan vier jaar ervoor. Er gebeurt zoveel in slechts vier jaar tijd. Niet alleen persoonlijke veranderingen, maar ook maatschappelijke situaties veranderen met de dag. Je wordt gevormd door mogelijkheden en onmogelijkheden. Kijk naar de impact die de pandemie heeft veroorzaakt. Je realiseert je hoe kwetsbaar je bent, zelfs los van al die verschuivingen. En dan zitten wij in onze westerse enclave nog redelijk beschermd. Vandaar de titel: Exit Wounds. Het ene moment rijd je zorgeloos rond, terwijl je zomaar buiten de boot kan vallen. Dylan wil niet deprimerend of belerend overkomen. Deze tien nummers duwen je, voorlopig althans, naar gelukzalig sferen. Muziek die vooral gefocust is op mogelijkheden.

Recensent: Rein van den Berg (Blog Johnnys Garden)

Deeplink: Exit Wounds – Johnny's Garden (johnnysgarden.nl)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 5 augustus 2021

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex