The Plastic Pals - Psychic reader  (Waardering Muziekwereld) 8

The Plastic Pals - Psychic reader

In 2013 schreef een Rootstime-collega recensent (valsam) over zijn kennismaking met de Zweedse rockband The Plastic Pals, die vier jaar eerder hun debuut studioalbum Good Karma Café [2008] en, in 2013 hun tweede album Turn The Tide uitbrachten: “De reeds in 2005 opgerichte Zweedse powerpop- en rockformatie met wat Americana roots, The Plastic Pals bestaat uit het viertal Håkan Soold (leadzang en gitaren), Anders Sahlin (gitaar), Bengt Alm (bas) en Olov Öqvist (drums). Ze leverden als debuut een puike rockplaat af waarop de gitaarklanken welig tierden…”. Voor hun debuut kregen ze de onvoorwaardelijke steun van voormalig Green On Red-pianist Chris Cacavas, een man die hen ook nu als producer en pianist heeft bijgestaan bij de opname en de release van hun tweede album. The Plastic Pals deelden ondertussen podia met Dream Syndicate, Chuck Prophet en traden op op Lowlands.

Eind september was de release van de promo single Connecting de voorbode voor het uitbrengen van hun derde studio album Psychic Reader later dit jaar. Voor hun nieuwe album met daarop elf songs, die opnieuw door frontman “Hawk” aka Håkan Soold geschreven werden, nodigden de vier uit Stockholm enkele gasten uit. Ook uit de hoofdstad afkomstig vervoegde de multi getalenteerde violist, multi-instrumentalist Jonathan Segel (Camper Van Beethoven, Øresund Space Collective) hen én twee keyboardspelers: Francesco Bondiglio (Lowlands) en Chris Cacavas. Verder is ook de Polynesische / Zweedse zangeres Tiare Helberg (The Church, Niko Röhlcke – “The Weeping Willows”) in een duet, tussen de beltoon door, op het rapnummer Connecting te horen.

De titelsong is meteen ook de opener. Psychic Reader is één van de drie nummers waaraan Segel en Cancavas meewerkten. Het is een goed in de oren klinkend melodieus nummer, dat ook nog maar eens laat horen wat een prachtige stem, die soms iets naar Iggy Pop neigt, Hawk heeft. Dat hij ook kan schijven, bewijst het wat cynische Love Alway All Things You Hate: “Darling, whenever evil hits you / Comes to show its ugly face / Remember the only thing you can do to see it through / Love away all things you hate…”. 
Shame the Devil is de garagerock die te rootsy klinkt om het te zijn, terwijl Cat On A Hot Tin Roof dan weer als goed rockend de definitie korter benadert. Weight Of the World is een rustige ballade over een relatie waarin drie woorden nog ontbreken. Clerkenwell is een nummer over een buurt in Londen. De innerlijke schoonheid van deze centrale Londense buurt komt geheel overeen met haar modieuze en hippe uiterlijk. Clerkenwell staat in Londen bekend voor de gastronomie en clubs (als The Betsey), waar je geweest moet zijn en waar je euforisch vertrekt. Ook dit hoor en voel je Soold zingen in het nummer. Riding With Elvis is de remix van een eerder uitgebrachte single, die op Elvis Presley´s 80ste verjaardag op 8 februari 2015 bij World Wide Vibe Records uitgebracht werd. Invisible, de afsluiter, is een mooi en rustig nummer om op een maandag ontspannen mee op te staan, terwijl niets je kwaad kan doen, want je bent immers onzichtbaar: “It doesn’t matter mutch to me / No, not at all / It Doesn’t matter much to me / ‘Cause I’m invisible…”. 

Met The Plastic Pals ga je terug naar de muziek van de jaren tachtig, waar droge rock imponeerde, die velen nu nog inspireert. Psychic Reader is niet alleen voor muzikale paranormalen, maar op de eerste plaats voor rockliefhebbers met een brede smaak voor wat goed en fun is. Voor hen, die weten wat genieten wil zeggen.

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Gepubliceerd op Muziekwereld: 25 november 2018

 

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex