The Pilgrims - 6IX  (Waardering Muziekwereld) 8

The Pilgrims - 6IX

Het is intussen al meer dan 20 jaar geleden dat we nog iets gehoord hebben van de Nederlandse rock’n’roll-formatie ‘The Pilgrims’ uit Noord-Holland. De band rond zanger, songschrijver en gitarist Reniet Vrieze bracht destijds een mix van soul- en rockmuziek die het publiek tijdens hun live-optredens haast permanent op de dansvloer wist te houden. ‘The Pilgrims’ maakten in de jaren ’90 vier albums, maar na tien jaar activiteit in de Nederlandse muziekwereld sloeg het noodlot toe bij toenmalig gitarist Persijn Joling die een herseninfarct kreeg en de groep deed besluiten om over te gaan tot een lange sabbatperiode.

Enkele jaren geleden zei één van de dochters van Reniet Vrieze dat ze hem in haar jonge leven nog nooit live had zien optreden en dat wist hem te overtuigen om een nieuwe start voor ‘The Pilgrims’ in een nieuwe bezetting te bewerkstelligen. In 2017 nam de band een nieuwe plaat op die PunkSoulRock’n’Roll als titel kreeg, nieuwe songs en hernieuwde opnamen van oudere nummers bevatte, en de groep meteen weer op de kaart zette.

Begin maart 2020 zullen ‘The Pilgrims’ met een splinternieuwe plaat op de proppen komen, hun zesde studioalbum dat de passende titel 6IX kreeg en niet minder dan zestien nummers bevat. Dat zijn veertien liedjes die Reniet Vrieze van tekst en muziek voorzag voor deze plaat en als bonustracks werden twee coverversies toegevoegd van nummers van zijn ‘all time favorite’-soulzanger Otis Redding met I’ve Been Loving You To Long en (Sittin’ On) The Dock Of The Bay.

De basisbezetting van ‘The Pilgrims’ anno 2020 bestaat uit frontman Reniet Vrieze, bassist Dave Besse, gitarist Roy Jansen, pianist Niels Schutten en drummer Henri van Bergen. Voor de backing vocals zorgen Karlijn de Vries, Suzan de Reus en Jasmijn de Graaff die daarenboven ook nog op cello speelt. De openingstrack van deze nieuwe plaat is het nummer Happy, de eerste single uit het album die met zijn cajun-accordeondeuntje al meteen voor de vrolijke noot zorgt en de luisteraar veel zin doet krijgen om naar de resterende tracks van dit album te luisteren.

De gekende stevige rocksound van ‘The Pilgrims’ vormt de basis van songs als Big Screen TV, Looking At The Girlz,, bluesrocker Man With A Child In His Head, Sexy,, Rebel Love en de drie hardrocktracks Wild, Sugar en Motorway. Veel rustiger en meer soulgericht zijn de bluesy track Rocket, het groeiende rockepos For Elise, de fragiele pianoballad Everlasting, het intimistische Coffin For My Daughter (onze favoriete song) en de dank betuigende albumafsluiter Thank You. Waarbij ook wij onze welgemeende dank aan Reniet Vrieze en ‘The Pilgrims’ willen toevoegen voor deze zeer knappe “6IX”-cd.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 februari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex