The Lost Brothers - New songs of dawn and dust (Waardering Muziekwereld) 9+

The Lost Brothers - New songs of dawn and dust

Deze plaat is al enkele dagen lang niet meer uit de buurt van mijn cd-speler weg te slaan. Maar “New Songs Of Dawn And Dust”, het met Bill Ryder-Jones als producer opgenomen nieuwe album van de Ieren Mark McCausland en Oisin Leech oftewel The Lost Brothers, is dan ook in één woord adembenemend. Met elke nieuwe luisterbeurt lijk ik zelfs nog wat meer te vallen voor de twaalf waarachtige songschoonheden erop. Helemaal wegsmeltend hoor ik telkens opnieuw de heren aan het harmoniëren slaan. Daar verandert zelfs het feit dat ze in vergelijking met op voorganger “The Passing Of The Night” uit 2012 nu wat meer van vertrouwde paden Americana en folk durven af te dwalen, absoluut niets aan. Integendeel zelfs! Ik vind het allemaal nog net iets mooier dan voorheen!

Ik mag me maar wat graag laten meedrijven op de zachtjes voorbijkabbelende liedjesgolven van de oneigenlijke broers. Ik vind het echt zalig toeven in het gezelschap van hun met beurtelings of gelijktijdig aan de glansdaden van de Everlys, de Louvins en Simon & Garfunkel herinnerende muziekjes. Veel van de veelal eerder melancholisch uit de hoek komende deuntjes op “New Songs Of Dawn And Dust” stralen alvast eenzelfde tijdloosheid uit als het materiaal van elk van de genoemde acts.

Topmomenten als het in een zomers loom sfeertje van positivisme badende “Days Ahead”, het zich op buitengewoon intrigerende wijze in het behoorlijk verwarde gedachtengoed van een net van het front teruggekeerde soldaat verdiepende “Soldier’s Song”, het sfeergewijs ergens tussen iets van wijlen Johnny Cash en Simon & Garfunkel aanspoelende “Poor Poor Man”, de haar titel “en passant” helemaal waarmakende ballade “Hotel Loneliness”, het nog volop naar authentieke Americana geurende “Can I Stay With You” en andere behoren echt wel tot het allermooiste wat 2014 ons op muzikaal vlak te bieden had.

Om de woorden van huisfavorietje Richard Hawley in verband met The Lost Brothers maar eens even naar m’n hand te zetten: om voor te sterven, zó mooi!

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 22 januari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex