The Lasses - Undone  (Waardering Muziekwereld) 10

The Lasses - Undone

Gistermiddag in de trein richting een concert van Bill Callahan, vergezeld door mijn iPod, werd ik overdonderd door de muziek van The Lasses. Wat folkmuziek betreft ben ik wel eens huiverig, bang voor zweverig of oubollig. Daar hoef je bij deze dames geen moment voor te vrezen. Ondanks dat een aantal van de vertolkte nummers door de jaren gerijpt zijn, worden de uitvoeringen geen moment stoffig.

Ik werd vooral geraakt door de zuivere samenzang. Geen muziekvorm kan, wat mij betreft, zo intens zijn als folkmuziek. Muziek van en voor de ziel. Voorop staat hierbij hoe de vertolking van een nummer wordt uitgevoerd. The Lasses hebben de muzikale omlijsting qua instrumentatie zo basaal mogelijk gehouden, dit wellicht mede dankzij hun productionele samenwerking met Janos Koolen. Dit album is het eerste dat Sophie Janna en Margot Merah de inmenging van een producer aandurven. Vertrouwen is van belang wanneer je jezelf geeft bij liedjes die je zeer na aan het hart liggen. Ze kenden hem van het folkcircuit, en zijn studio op het platteland nabij Arnhem leek hun de aangewezen plek om hun intieme muziek op te nemen. Belangrijk bij de opnames was de opstelling van de microfoons. Het geluid van Undone is voornamelijk gepakt door één centraal opgestelde microfoon. Door deze wijze van werken/musiceren werd de intensiteit van de uitvoering verder verfijnd.

Naast Janos Koolen’s inbreng (piano, elektrische gitaar, mandoline) werden de beide vrouwen op dit album muzikaal bijgestaan door die geweldige musici: violiste Mirte de Graaff, Morris Kliphuis (French horn) en Auke Hofstra (akoestische gitaar). Ik ben altijd al een liefhebber geweest van folkmuziek, en heb mijn smaak daarbij niet beperkt tot specifiek de Britse folk. Volksmuziek is universeel en iedere culturele achtergrond kent zo zijn specifiek genre. Wat ik wil aangeven, ik ben niet echt een kenner, maar dat deze uitvoeringen van “onze” Lasses goed aanvoelen is voor mij vanzelfsprekend. Sterker ik word met regelmaat stil van hoe goed deze nummers uit de verf komen. Behalve sterke eigen nummers spelen ze, naast traditionals, zorgvuldig gekozen nummers van onder meer Sandy Denny, Si Kahn (hij werd onlangs 75!), de zeer door mij gewaardeerde Canadees David Francey en Natalie Merchant.

Eenzelfde soort symboliek vind ik terug in de coverfoto. Dat Sophie en Margot podia wereldwijd afstruinen met hun muziek verbaast mij geen moment na het beluisteren van dit werkelijk schitterende album.

Recensent: Rein van den Berg (Blog Johnnys Garden)

Deeplink: https://johnnysgarden.nl/undone/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 november 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex