The Dave Brubeck Quartet - Time out   (Waardering Muziekwereld) 10

The Dave Brubeck Quartet - Time out

Een hit was het laatste waar pianist Dave Brubeck op rekende toen hij in 1959 met een bundel muziek met rare metrums de studio inging. De bebrilde pianist had al een benijdenswaardige schare fans opgebouwd met zijn baanbrekende concerten op campussen. Brubeck, die naar hartenlust experimenteerde en zijn muze nooit liet overvleugelen door zijn populariteit, nam één van de populairste jazzplaten aller tijden op met materiaal dat op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk was.

Op Take Five, een nummer met voorheen een swingproof geachte vijfkwart maat, speelt de pianist een constante, ritmische begeleiding, terwijl altsaxofonist Paul Desmond erdoorheen kronkelt. In veel opzichten is Brubeck niet de ster van het geheel. Men vergeet vaak dat Desmond, wiens ‘dry martini-sound’ zo bepalend was voor het succes van het kwartet, de tijdloze hit schreef. Even belangrijk zijn Joe Morello’s zekere drumwerk en Eugene Whits solide basspel, waardoor lastige nummers als Blue Rondo A La Turk in 9/8 maat en het nummer tussen een ¾ en 4/4 maat weifelende Three To Get Ready jazzklassiekers werden. Je moet bedenken dat dit de tijd was dat waarin John Coltrane, Cecil Taylor en Ornette Coleman de weg bereidden voor de freejazz.

In de zelfondermijnende logica van de jazzcritici verloor de vaak zwartgemaakte Brubeck met het crossoversucces van Time Out nog meer aanzien. Maar het album verkoopt nog steeds goed, en hoewel je het constant tegenkomt in reclames blijft het een fascinerend werk.

Auteur: Andrew Gilbert

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Andrew Gilbert schrijft freelance over Braziliaanse, Afro-Caribische en West-Afrikaanse muziek voor de San Francisco Chronicle, Boston Glone, San Jose Mercury News, Contra Costa Times en San Diego Union Tribune, en vooral voor de bladen Downbeat en Jazziz. Midden jaren 90 runde hij ook de Jazz Bakery, een jazzpodium in Los Angeles.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 juni 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex