The Commoners - Find a better way  (Waardering Muziekwereld) 8

The Commoners - Find a better way

Het duurde een jaar of tien eer de Southern rockband The Commoners uit Toronto, Canada hun definitieve bezetting vonden. Sinds dat feit kwam in hun ontwikkeling flink vaart door de release Find A Better Way, het debuutalbum en, ter promotie daarvan, een recent afgelegde tour in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Zweden en Slowakije, landen waar men doorgaans wel pap lust van vet uitgeserveerde porties Southern rock.

Want vet klinkt het zelfgeschreven negental songs zeker, dat in het repertoire van The Black Crowes – naar eigen zeggen – de sterkste inspiratiebron kent. En als twee druppels daarop lijken, zal ik dan maar zeggen. Niet alleen op het eerste, maar ook op het zoveelste gehoor. Een copy cat dan? Misschien wel, maar dan eentje met hart en ziel gemaakt en met songteksten die vaak op de zorgelijke toestand van de wereld van vandaag de dag ingaan. Indachtig de groepsnaam en plaattitel toont de band de nodige compassie met de ‘gewone man’, maar moedigt ook eenieder aan voor een betere wereld te gaan. Hoewel de band zich muzikaal in het stevige segment ophoudt is de sologitaar en leadzang niet in alles overheersend. Ruimte is vrijgemaakt voor de pedal steel nota bene, hier en daar een akoestische gitaar, een snorrend orgel of ritmische piano.

De band bestaat uit Chris Medhurst (leadzang, slaggitaar), Ross Hayes Citrullo (leadgitaar), Ben Spiller (bas, piano), Adam Cannon (drums, percussie), plus ’n aantal gastmuzikanten (o.a. pedal steel en achtergrondzang). De productie was in handen van alle groepsleden. Find A Better Way is een geslaagd rockalbum vol passievolle soul, dat z’n weg naar de fan van Southern rock zonder twijfel zal vinden.

Recensent: Huub Thomassen

Bron: www.realrootscafe.com

Direct link: The Commoners, Find A Better Way – REAL ROOTS CAFÉ (realrootscafe.com)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 26 februari 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex