The Common Linnets - The Common Linnets   (Waardering Muziekwereld)  8

The Common Linnets - The Common Linnets

The Common Linnets staan dus voor Nederland op het Eurovisie Songfestival, maar dat evenement vindt op het moment van schrijven pas over een kleine maand plaats. Afgaande op de gevoerde mediadiscussie maken Ilse DeLange & Waylon bij voorbaat weinig kans met hun als monotoon, zij het best wel mooi beoordeelde liedje, waarbij het overigens een teken aan de wand mag heten dat geen van de geraadpleegde kenners moest denken aan Robert Plant & Alison Krauss.

Hoe dan ook blijft de bezwerende melodie van Calm Before The Storm op een aangename manier in het hoofd hangen en wie maalt er dan eigenlijk nog om een galmend gezongen standaardrefrein? Opgenomen in Nashville met topkrachten als steelgitarist Paul Franklin en dobroïst Jerry Douglas kent het door duizendpoot JB Meijers geproduceerde titelloze album van het gelegenheidsduo een werkelijk overrompelend begin. Spijtig genoeg klinkt het na het vierde liedje, het geweldige Still Loving After You, steeds meer naar al die superprofessioneel gefabriceerde country voor de commerciële markt, zij het dat Waylon tegen het eind nog voor een extra hoogtepunt zorgt met het bluegrass-achtige Time Has No Mercy. Zo hinkelen The Common Linnets eigenlijk niet eens ongemakkelijk op twee gedachten, misschien wel vanuit de terechte veronderstelling dat ze als geboren Amerikanen ongetwijfeld hoge ogen zouden gooien.

Auteur: GEERT HENDERICKX

Bron: Oor, nr. 05/2014

Deeplink website: http://oor.nl/#!/search/the_common_linnets/album?q=the%20common%20linnets

 

Commentaar redactie Muziekwereld:

Wij hadden 1 maand voor het Eurovisie Songfestival hetzelfde gevoel als Geert Henderickx verwoordt in zijn bovenstaande recensie.

Inmiddels weet een ieder dat het totaal anders is verlopen met Ilse en Waylon. Een met name qua beeldregie uiterst geslaagde halve finale leidde bij diverse bookmakers tot zeer optimistische voorspellingen en diverse landelijke top-1 I-tunes noteringen, onder andere in de drie Baltische Staten, en hebben ongetwijfeld bijgedragen tot een fraaie tweede plaats.

Naar ons idee is Calm Before The Storm desondanks niet de meest slimme keuze geweest uit de 13 liedjes van het album dat 1 dag voor de finale werd gereleased. Het is wellicht koffiedik kijken in hoeverre één van de vlottere songs had kunnen leiden tot de eerste zege in 39 jaar.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 mei 2014

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats