The Carloways - Resuscitator (Waardering Muziekwereld) 8

The Carloways - Resuscitator

Americana en rockmuziek zonder de traditionele geruite Schotse kilts: dat is wat u mag verwachten van een zestal muzikanten uit Perthshire, Schotland die zich in 2013 als schoolvrienden onder de naam ‘The Carloways’ groepeerden rond zanger en songschrijver Michael (Mickey) McLennan. Ze brengen nu hun officiële debuutplaat uit onder de titel “Resuscitator”, de opvolger van hun in 2018 uitgebrachte titelloze EP.

Ze namen hun eerste album op onder de supervisie van producer Paul McInally, misschien wel bij u bekend als producer van platen van ‘Florence And The Machine’. Mickey McLennan schreef elf liedjes over de hoogtepunten en laagtepunten tijdens zijn jeugd, maar ook de romantiek, de eenzaamheid en allerlei wisselende stemmingen en gedachten komen aan bod in deze songs die ‘feel good’-nummers afwisselen met melancholische liedjes.

Hoe dit allemaal dan wel klinkt, kunt u beluisteren in de bijgaande audiovideo van het nummer “December” dat als eerste single werd uitgebracht en een song is waarop zangeres Abigail Pryde van de Schotse traditionele folkgroep “Heron Valley’ meezingt. Nog meer van het werk van ‘The Carloways’ kunt u horen in de tweede video waarop u getuige bent van een 18 minuten durende akoestische live-optreden van Mickey McLennan waarbij hij vijf songs brengt waarvan twee uit dit eerste album: folky ballad “How It’s Meant To Be” en countrysong “Library”. “Crawlin’ Back” en “One More Night” zijn liedjes uit hun EP van 2018.

Aan het einde van deze sessie brengt hij ook een coverversie van het nummer “Ain’t Waitin’” van de vorig jaar op 20 augustus veel te jong overleden 38-jarige singer-songwriter Justin Townes Earle, zoon van Steve Earle. Hij was één van de muzikale voorbeelden die het werk van Mickey McLennan en ‘The Carloways’ heeft beïnvloed, naast o.a. Roddy Frame, de frontman van de Schotse new wave-band ‘Aztec Camera’ en Americana singer-songwriter Ryan Adams.

Van de elf tracks op “Resuscitator” konden we er zonder veel inspanningen nog enkele terugvinden die zeker ook de moeite van het beluisteren waard zijn. Zo noteren we o.a. “Worrying Kind”, “Lonesome”, “Lullaby”, “Small Town Fever” en het met sprankelend mondharmonicaspel ingeklede bluesy nummer “Twenty Two” om later nog eens opnieuw door de speakers van onze stereo installatie te laten weergalmen. Dit is een leuke debuutplaat van het Schotse sextet ‘The Carloways’ die ons snel nog meer van dit mogen laten geworden.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 maart 2021

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex