Tami Neilson - SASSAFRASS!  (Waardering Muziekwereld) 9

Tami Neilson - SASSAFRASS!

Het is kennelijk de week van de retro, want naast de geweldige plaat van Shannon Shaw (Shannon in Nashville) draait ook SASSAFRASS! van Tami Neilson momenteel overuren in mijn cd speler. De muzikante uit Nieuw-Zeeland kon, in tegenstelling tot Shannon Shaw, niet beschikken over een topproducer als Dan Auerbach, maar combineert dit gemis door er nog wat meer invloeden bij te slepen dan de al zo veelzijdige Shannon Shaw. 

SASSAFRASS! stapt met zevenmijlslaarzen door de popmuziek van met name de jaren 50 en 60 en gaat aan de haal met heel veel soul en country, maar schuwt ook invloeden uit onder andere de rockabilly, jazz, Tropicalia en blues niet. Tami Neilson laat zich op haar vierde plaat begeleiden door haar vaste band en producer, waardoor de plaat hecht klinkt. De muzikanten hebben misschien (nog) niet de naam en faam van sessiemuzikanten die een producer als Dan Auerbach kan optrommelen, maar wat wordt er fantastisch gespeeld op SASSAFRASS!. De band kan lekker rauw uithalen met flink wat invloeden uit de rockabilly, maar kan ook prachtig ingetogen of zwoel en broeierig spelen. 
Tami Neilson komt misschien uit Nieuw-Zeeland, maar bij beluistering van haar nieuwe plaat waan je je constant in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten. Tami Neilson neemt je niet alleen mee naar andere oorden, maar ook naar een andere tijd. Op haar bandcamp pagina wordt verwezen naar Patsy Cline, Mavis Staples en Etta James, maar dat zijn slechts drie van de grote namen die opkomen bij beluistering van het fantastische SASSAFRASS!. In de wat meer uptempo of wat soulvollere tracks vindt de singer-songwriter uit Nieuw-Zeeland makkelijk aansluiting bij de grote soulzangeressen uit het verre verleden of bij ons recent ontvallen iconen als Amy Winehouse en Sharon Jones, maar Tami Neilson kan echt alle kanten op en maakt net zo makkelijk indruk in doorleefde bluesy en jazzy ballads als in een lichtvoetig en exotisch deuntje. 
Retro overtuigt door het feest van herkenning over het algemeen makkelijk en deze vlieger gaat ook op voor de nieuwe plaat van Tami Neilson. Laat SASSAFRASS! uit de speakers komen en het is onmiddellijk een feestje, al kan Tami Neilson je ook stevig en meedogenloos bij de strot grijpen met al even makkelijk verleidende songs vol passie en doorleving. Retro is hiernaast een genre waarvan de houdbaarheid over het algemeen beperkt is, al is het maar omdat je er na eindeloos associŽren ook de originelen wel weer eens bij wilt pakken. Ik heb er bij beluistering van SASSAFRASS! maar heel weinig last van, waarbij het feit dat ik het niet red zonder een nauwelijks te tillen stapel originelen een grote rol speelt.

Tami Neilson haalt de mosterd in een ver verleden, maar doet op fascinerende wijze haar eigen ding met alle inspiratiebronnen. Ze doet dit met een band die alle kanten op kan, maar vooral met een stem die alles wat ze aanraakt verandert in goud. Bij de vorige platen van de singer-songwriter uit Nieuw Zeeland had ik nog wat twijfels, maar SASSAFRASS! is een weergaloze plaat.

Auteur: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2018/06/tami-neilson-sassafrass.html


 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 juli 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex