Sylvia Rose Novak - Chasing ghosts  (Waardering Muziekwereld) 8+

Sylvia Rose Novak - Chasing ghosts

Zo heel af en toe heb je, als recensent, het genoegen kennis te mogen nemen van een nieuwe naam, een nieuw geluid of een ontbrekende stem in het country heelal. Welaan; Sylvia Rose Novak uit Birmingham, Alabama, kondigt zich op indrukwekkende wijze aan met haar debuut Chasing Ghosts en laat zich , schijnbaar achteloos, gloedvol boven het maaiveld uitstijgen.
Ze groeide op met piano en gitaar, maakte kennis met de bas en trombone in haar tienerjaren en ontdekte de banjo en viool nog weer iets later. Na enkele jaren doorgebracht te hebben met obscure bandjes en ervaren muzikanten is Chasing Ghosts niets anders dan een grootse entree van haar solocarrière.

Highway Song mag dan een vriendelijke intonatie hebben, maar de opener van Chasing Ghosts is allesbehalve vriendelijk. Een broeierig en meeslepend verhaal over een reis naar hometown Birmingham met langs de weg witte kruizen en verraderlijke bochten op de weg naar huis. Wanted is een klassiek uptempo countrynummer met weer die ambivalentie van lieflijke melodie en een inktzwarte inhoud over de meedogenloze jacht op een wetsovertreder . Het album wordt meesterlijk afgesloten met een tweeluik van Burn It Down en Wild Horse, verhalen over liefde voor de verkeerde man en de pijn die liefde kan brengen met klagerige viool en dromerig gitaarwerk.

Op Chasing Ghosts is geen gezang van een onschuldige engel of een lieflijke nimf te horen, maar het krasse, geknauwde stemgeluid van een getormenteerde vrouwenziel. Ze snijdt met haar stem dwars door je lijf, verbaasd en naar adem happend achterlatend na een doldwaas avontuur van liederen over moord, dood, verderf en eenzaamheid. Niet gelikt in alledaagse country fraseringen, maar in gewaagde arrangementen die een weg banen door folk, blues, rock en country. Het gejank op de viool, de treurnis in de pedalsteel, maar vooral de authentieke mineur in de stem van Novak maken van dit album een onvolprezen trip naar de country hemel.

Auteur: Ferenc Koolen

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2015/FEB1/CD103.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 maart 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex