Suzy Bogguss - Lucky  (Waardering Muziekwereld)

Suzy Bogguss - Lucky

De Amerikaanse countryzangeres en songschrijfster Suzy Bogguss stamt net als ondergetekende uit het gezegende jaar 1956. Ze begon haar lange zangcarrière begin jaren ’80 en ze kon nadien de ene ‘award’ na de andere binnenrijven en stapelde de gouden platen op in de voorbije 3 decennia.

Het is dan ook niet zo gemakkelijk om na twaalf studioalbums nog origineel uit de hoek te komen, maar deze artieste doet dat op opmerkelijke wijze met haar nieuwste album “Lucky”. Daarop covert ze op geheel eigen wijze twaalf songs die door haar grote muzikale voorbeeld Merle Haggard werden geschreven.

Suzy Bogguss wordt in Nashville, Tennessee, haar thuishaven sinds 1985, in één adem genoemd met andere grote vrouwelijke countrysterren zoals Emmylou Harris, Dolly Parton en Linda Ronstadt, hoewel ze nooit op diezelfde internationale erkenning als deze dames heeft mogen rekenen. Haar succesvolle loopbaan begon in 1988 trouwens met een tot hit uitgegroeide versie van de song “Somewhere Between”, een nummer dat eveneens door Merle Haggard werd geschreven.

 Deze cd “Lucky” is de opvolger van haar album “American Folk Songbook” uit 2011, waarin ze ook al een hommage brengt aan de bekendste Amerikaanse folkliedjes die ze eveneens in een eigen interpretatie brengt. De Merle Haggard-songs die ze op “Lucky” brengt zijn zorgvuldig geselecteerde verhalen die door de componist uit het dagelijkse leven werden gegrepen en door hem meesterlijk in songteksten werden vertaald. Zij brengt ze op deze plaat in een schaars gearrangeerde, soms geheel akoestische of sober georkestreerde versie. Enkele nummers zijn ware countryklassiekers zoals “Today I Started Loving You Again” (zie video), “The Bottle Let Me Down” of “Silver Wings”. Maar Suzy Borgess koos voor dit album ook minder bekende liedjes uit Merle Haggard’s songbook, zoals “I Always Get Lucky With You”, “If We Make It Through December”, “Let’s Chase Each Other Around The Room”, “I Think I’ll Just Stay And Drink” en “You Don’t Have Very Far To Go”. Een aantal bekende gastzangers kwamen haar in de studio vocaal ondersteunen. Jessi Alexander, Beth Nielsen Chapman en Gretchen Peters zijn daarbij allicht de meest bekende namen voor de kenners van de wereld van de countrymuziek. Suzy Bogguss zat zelf in de producerstoel, samen met haar echtgenoot Doug Crider die ook een gekende componist van countrydeuntjes is.

Hoewel ze zelf beweert dat “Lucky” geen ‘tribute’-album voor Merle Haggard is, zal deze plaat van Suzy Bogguss toch op veel bijval bij de fans van deze grote, nu 76-jarige en nog steeds zeer actieve singer-songwriter uit de countrymuziek kunnen rekenen. Voor vele anderen zal het misschien wel een aangename kennismaking met haar ijzersterke liedjes zijn.

(valsam)

Bron: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2014/AUG1/CD70.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 oktber 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats