Susan Cattaneo - All is quiet   (Waardering Muziekwereld) 9

Susan Cattaneo - All is quiet

Singer-songwriter Susan Cattaneo komt oorspronkelijk uit New Jersey, maar bleef na haar studie aan de prestigieuze Berklee College of Music wonen in Boston en gaf daar naderhand les. Tevens studeerde ze Engelse literatuur aan het Pomona College, Claremont, CA. Haar vorige album The Hammer & The Heart uit 2017 kon rekenen op veel lovende kritieken.

De eerste maanden van de Coronapandemie zorgde voor de nodige onzekerheid en angst bij Susan. Toen de quarantaine alles stillegde, werden kansen geannuleerd, samenwerkingen geschrapt en vooral ging het momentum verloren. Voor het eerst in haar leven voelde Susan zich creatief beknot. All is Quiet was het project dat haar hielp deze gevoelens te verwerken en bij het maken van dit album vond ze de vreugde en verlossing die alleen muziek kan brengen. Alle negen songs werden in dezelfde kamer thuis geschreven. Het album werd op afstand opgenomen. Akoestische snarenwonders  Kevin Barry en Duke Levine werden afzonderlijk elders opgenomen. Ook een belangrijke rol speelde deze keer weer Lorne Entress, die deze keer coproducer was. Met haar literaire achtergrond is ze in staat om verfijnde, verhalende teksten te schrijven, zoals het vooruitgesnelde Borrowed Blue.  Als dochter van een bejaarde moeder en moeder van een tienerdochter heeft Susan zich vaak afgevraagd welke rollen vrouwen in de wereld spelen. Met behulp van de eeuwenoude uitdrukking "Something borrowed, something blue", heeft Susan met Borrowed Blue een lied geschreven vol weemoedige hoop dat niet alleen tot de vrouwen in haar leven spreekt, maar tot alle moeders en dochters. Ook haalde ze de nodige positiviteit uit deze nare periode ( Diamond Days).

All Is Quiet staat vol met liedjes met uitzonderlijk fraaie melodieŽn, te beginnen bij het titelnummer. Maar de spil van dit alles is Susans stem, die voor mij als balsem voor de ziel is, een stem die bij menig luisteraar een gevoelige snaar zal weten te raken. All Is Quiet behoort tot de mooiste akoestische albums, die ik ken.  

Recensent: Theo Volk (Blog Music That Needs Attention)

Direct link: Music that needs attention: Susan Cattaneo : All Is Quiet

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 juni 2022

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex