Steve Salett - First landing   (Waardering Muziekwereld) 9

Steve Salett - First landing

Je kent Steve Salett misschien niet, maar je favoriete artiesten kennen hem wel. De singer/songwriter, producer en muzikaal adviseur uit New York City is een "musician's musician" en heeft sinds het midden van de jaren 90 een veelzijdige carrière geleid. Hij speelde in verschillende bands, bracht zijn eigen muziek ten gehore als The Poison Tree en vormde muziekcollectieven die een ondersteunend creatief centrum zijn geweest voor veel muzikanten en daarbuiten. Salett runt ook Reservoir Studios in Manhattan en het Saltmines studiocomplex in DUMBO, Brooklyn, en richtte onlangs zijn eigen label op, Historical Fiction Records. Maar hij heeft nog nooit muziek onder zijn eigen naam uitgebracht - tot nu. First Landing verschverscheen op 13 juli 2023 en is het langverwachte solodebuutalbum van Steve Salett, een album dat hij in elk opzicht moest hebben. "Ik ben opgewonden om volledig verbonden te zijn met de muziek die ik maak en om te zeggen: Dit is wie ik ben, en me daar comfortabel bij te voelen," zegt Salett. "Er is geen bandnaam of projectnaam die mensen zal helpen het sneller te begrijpen of zich ermee te verbinden dan dat dit volledig deel uitmaakt van mijn identiteit. De enige manier waarop het zinvol is, is dat ik het ben."

First Landing is een beknopte, zeer kwetsbare en meedogenloos eerlijke plaat waarin Salett de afgelopen tien jaar van zijn leven uit elkaar haalt en samenvoegt sinds het plotselinge en onverwachte verlies van zijn vrouw Estella aan borstkanker in 2011. In de jaren daarna heeft Salett zich gericht op het opvoeden van zijn twee jonge kinderen en het werken met artiesten achter de schermen - maar in 2022 kwam hij weer op de proppen met de zes tracks tellende Estella Jane EP, samengesteld uit opnames waar hij al sinds halverwege de jaren 2010 op zat te wachten. Waar die EP een onverbloemde distillatie was van intens verdriet en verlies, kijkt First Landing naar het licht als Salett zichzelf opnieuw vindt - het gewicht van zijn verleden dragend, terwijl hij opnieuw liefde ontdekt in zijn vrouw Dara.

"Muziek was een uitlaatklep waardoor ik me menselijk voelde; mijn vorige leven voelde uitgewist. Een groot deel van het maken van deze plaat ging over contact maken met de mensen om me heen, kijken naar mijn bagage en mijn angsten en bepalen wat voor persoon ik wilde zijn. Ik probeer uit te zoeken hoe ik gelukkig en betrokken kan zijn en laat me informeren door wat ik schrijf. Ik voel me gelukkig met het leven dat ik opnieuw heb kunnen opbouwen. Ik ontmoette en trouwde met Dara, we hebben onze gezinnen samengevoegd en we voeden onze kinderen samen op." First Landing is intiem en toch caleidoscopisch, waarbij Salett vaak muzikanten en producers inschakelt met wie hij al jaren nauw samenwerkt. Tracks als "Heavy Shoulder" en "Simplify Us" laten zijn ongefilterde en onverzettelijke eerlijke songwriting horen. "Simplify Us", een gesprek tussen Salett en zijn overleden vrouw, is een bijzonder ontroerende, bitterzoete kijk op het leven en de liefde. "Het gaat over een relatie hebben met iemand nadat ze zijn overleden," zegt hij. "Relaties eindigen niet met de dood. We zijn constant aan het heroverwegen wat iets betekende of wat ze dachten of de redenen voor hun beslissingen, en het is prachtig om een liefdevolle relatie te kunnen voortzetten nadat ze zijn overleden, omdat het niet voorbij is." "Dit nummer gaat over de manieren waarop ze probeerde het makkelijker voor me te maken, om me te troosten toen ze wist dat ze ging sterven - gewoon proberen om dat te begrijpen. Niets zal het eenvoudiger maken; stel niet zoveel vragen, er is een mist aan de andere kant."

Er zijn ook nummers die hij schreef met zijn goede vriend Thomas Bartlett (St. Vincent, Florence & the Machine, Yoko Ono), zoals "I For One" en "Spun the Wheel," een filmische vertelling waarin Salett zingt vanuit het perspectief van een oudere man die zijn kans heeft gehad en nu aan het eind van zijn leven staat en erop terugkijkt. "Ik vond het heerlijk om het gevoel te hebben dat ik in een andere tijd zat en een personage bewoonde," merkt Salett op. "De muziek en de teksten voelen allemaal cirkelvormig; het valt allemaal samen. Ik denk dat er iets waars zit in het creëren van het personage." Tot slot is er de muziek die hij maakte op een gedeelde studioplek met Josh Kaufman (Bonnie Light Horsemen, Bob Weir), zoals "Skipper on the Reef" en "J'Amore" - songs die een lichtere warmte en directheid uitstralen. Piano's schijnen zachtjes rond het filmische "Skipper on the Reef" als een eigenzinnige Salett worstelt om erachter te komen waar zijn leven naar toe gaat. In "J'Amore" lijkt hij zijn nieuwe thuis te hebben gevonden, als hij een Dylan-achtig liefdeslied zingt over de ontmoeting met zijn vrouw Dara. "Dat is zeker een vrolijker nummer," lacht hij. "Hier ben ik dan, een warboel die uit mijn eigen weg probeert te komen en liefde probeert te vinden."

In het beste geval hartverscheurend en in het slechtste geval hartverscheurend. First Landing is een onverbloemde weerspiegeling van een echte tragedie en de nasleep ervan. Door zijn eigen beklemmend mooie verhalen en rijk getextureerde soundscapes, nodigt Steve Salett luisteraars uit in zijn wereld. Zoals Salett's vriend en The Hold Steady frontman Craig Finn omschrijft: "Dit is het geluid van iemand die vooruit gaat, terwijl hij nog steeds de dingen erkent die hij moet dragen om daar te komen". "In voor- en tegenspoed had ik dingen te delen en ervaringen die zo intens voor me waren," voegt Salett eraan toe. "Als ik ergens een expert in ben, dan zou het dat zijn. Het zou verdriet zijn." Hij is de "muzikant van de muzikant" en de "liedjesschrijver van de liedjesschrijver" geweest. Nu hij onder zijn eigen naam muziek maakt, is Steve Salett er klaar voor om de songwriter van het volk te zijn en rauwe waarheden rechtstreeks over te brengen aan welk publiek dan ook dat ze wil horen.

Gepubliceerd op Muziekwereld: 8 augustus 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex