Splinter - Role models / 8  (Waardering Muziekwereld)

Splinter - Role models

In de Duitse rockpers zijn ze gek op de Nederlandse band Splinter. En het wordt tijd dat deze band uit Leiden en omstreken ook in eigen land eens de waardering krijgt die ze verdient!. De band best aat uit Douwe Truljens (zang), Sander Bus (gitaar), Barry van Esbrock (drums) en Gert-Jan Gutman (keyboards) en kwam bijeen na het overlijden van de bands Birth Of Joy en Death Alley.

Twee jaar na hun debuut is hier het tweede album, dat geproduceerd werd door Triggerfinger drummer Mario Goossens. Op het album komen de nodige Classic Rock invloeden voorbij, gegoten in een zeer krachtig en hard jasje. Zo begint het  album met Soviet School Girl, een uiteraard “gevaarlijk” onderwerp in een nummer dat venijnig rockt en waarin Classic Rock hand in hand gaat met indie-rock. In het lome en broeierige Bottom duiken zowel French disco als De Staat-Franz Ferdinand invloeden op via een lui pompend nummer. De drums van Barry van Esbrock legt een haast My Sharona-achtige beat neer in Opposite Sex. Een broeierig pompend “miauw miauw miauw” nummer. In het sprankelende Velvet Scam gaat de band de powerpop kant van bijvoorbeeld Big Star  op  Children is een zeer aanstekelijk pompend poprocknummer met een “lekkere” kindonvriendelijke tekst. Every Circus Needs A Clown rockt op een uitzinnige spetterende wijze met een ronkend Deep Purple orgel en Radar Love-achtige drums. The Carpet Makes Me So Sad klinkt lui en funky met diepe discobasklanken. Het zeer energiek rockende Medicine Man vertoont de nodige Cheap Trick trekjes. Computer Screen begint als een jazzy pianoblues en gaat over in een intieme pianoballad. Golden Moon heeft verdacht veel weg van Spooky van the Classics IV. Forbidden Kicks is het zeer energieke hoogtepunt van het album en vermengt het geluid van Deep Purple met dat van Cheap Trick. Splinter sluit het album af met het akoestische It Should Have Been Over.

Splinter bewijst met het tweede album, dat we hier te maken hebben met een zeer veel belovende Nederlandse band. Deze band gaat groot worden!

Recensent: Peter Marinus

Bron: www.bluestownmusic.com

Direct link: Review: Splinter - Role Models I Bluestown Music

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 november 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex