Son Of The Velvet Rat - Ghost time  / 8½ (Waardering Muziekwereld)

Son Of The Velvet Rat - Ghost time

Son Of The Velvet Rat is het Oostenrijkse duo en echtpaar Georg Altziebler en Heike Binder uit Graz. Hij was een singer-songwriter en gitarist en zij speelde op accordeon en orgel toen deze formatie in 2003 werd opgericht. Hun sound kan als folk noir, folkrock en Americana worden omschreven. Ze brachten in hun beginperiode een serie albums uit die aanvankelijk nauwelijks op enige erkenning buiten Oostenrijk konden rekenen. Tot het echtpaar in 2013 vanuit Graz naar de ‘Mojave Desert’ in Joshua Tree, Californië was verhuisd en daar kennis kon maken met de Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer Joe Henry die zich over de productie van hun eerste echt succesvolle album “Dorado” uit 2017 ontfermde.

Daarna volgden meerdere mooie albums van ‘Son Of The Velvet Rat’ zoals de live opgenomen plaat “The Late Show” (2018), verzamelalbum “Monkey Years #2” (2020) dat de opvolger was van die andere verzamelaar “Monkey Years” uit 2010 en hun laatste studioalbum “Solitary Company (2021). Nu komt daar eindelijk een waardige opvolger voor in de markt in de vorm van de plaat “Ghost Ranch” waarvoor ze de nummers begonnen te selecteren in de herfst van 2022. Hun typische sound van twee stemmen (één diepe bariton van Georg en één lieflijk stemmetje van Heike) en de minimalistische sobere instrumentatie rond hun liedjes kenmerkt ook nu weer het geluid dat ‘Son Of The Velvet Rat’ op “Ghost Ranch” etaleert. Deze plaat werd net als “Solitary Company” opgenomen in de ‘Red Barn Recorders’- studio van Gar Robertson in Morongo Valley, Californië en ze werd later afgewerkt en gemixt door Fabio Schurischuster in de Oostenrijkse stad Graz.

Tien volwaardige tracks en een korte instrumentale afsluiter “Cicadas” zorgen voor veertig minuten intens muzikaal genieten van dit echtpaar-duo. Er waren ook enkele bekende namen aanwezig bij deze plaatopname. Zo speelde Marc Ribot (o.a. Tom Waits & Elvis Costello) mee op elektrische gitaar bij de songs “Are The Angels Pretty”, “”Beautiful Day”, “Rosary” en “Southbound Plane” en Jay Bellerose speelt op drums bij zeven van de tien nummers. De Amerikaanse folk-, country- en jazz-zangeres Jolie Holland (van ‘The Be Good Tanyas’) uit Houston, Texas draagt een gesmaakt vocaal steentje bij aan de liedjes “Rosary” en ”Beautiful Day” die allebei als singles uit het album werden gelanceerd en die u op de twee video’s bij deze recensie kunt beluisteren.

Jolie Holland zingt ook nog mee op het nummer “Deeper Shade Of Blue” en ze speelt op viool bij de song “Kindness Of The Moon”. Heike Binder is op elk nummer van de plaat actief als harmony of backing vocaliste naast haar man Georg Altziebler die op akoestische en elektrische gitaar en op mondharmonica speelt op de meeste tracks. Onnodig om hier te vertellen dat de muziek van ‘Son Of The Velvet Rat’ ons telkens weer doet denken aan de sound van groepen als ‘The Walkabouts’ en ‘James Curry’ terwijl de typische baritonstem van Georg ons herinnert aan die van Chris Eckman (‘The Walkabouts’), Leonard Cohen, Tom Waits, Nick Cave en Townes Van Zandt. Wat is “Ghost Ranch” alweer een schitterende plaat geworden, ééntje die u eigenlijk best onvoorwaardelijk in uw persoonlijke discotheek zou moeten opnemen. Ook nog een urgente tip aan concertpromotoren: haal ‘Son Of The Velvet Rat’ per omgaande voor optredens naar Europa en dan vooral naar de Benelux.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex