Sofia Talvik - Center of the universe / 9 (Waardering Muziekwereld)

Sofia Talvik - Center of the universe

Eerder dit jaar verblijdde Sofia Talvik ons al met het geëngageerde Blod Eller Bläck. Dit Zweedstalige album maakte ze met de Duitse cellist David Floer als het duo Hansan. Haar laatste soloalbum Pawns of a Bear dateert van 2019. Hierop was een belangrijke rol weggelegd voor goede vriend Tim Fleming. Met hem op dobro nam ze de basisversie op van het fraaie Meanwhile in Winnsboro, dat werd geschreven aan het begin van de pandemie en werd het spoedig op single uitgebracht.

Helaas overleed Fleming enkele weken na de opname aan een hartaanval. Zijn dood hangt dan ook als een nare schaduw over Center of the Universe. De laatste twee songs Broken en Oh California zijn eerbetonen aan haar overleden vriend. Ook de overige songs gaan niet over koetjes en kalfjes. Het album opent met een onvervalste protestsong. Circle of Destruction, een song over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan. Mijn aandacht werd meteen getrokken door het fraaie accordeonspel, een van mijn favoriete muziekinstrumenten. Het instrument speelt een belangrijke rol op Center of the Universe.

Eén van de hoogtepunten vormt voor mij Boy Soldier, een lied over huiselijk geweld :“She keeps a space behind the closet

If it gets bad she can hide you there

And if you’re sure she’s really lost it

You make sure it’s a family affair”

Politiek getint is Too Many Churches, geschreven kort nadat het recht op abortus in enkele Amerikaanse staten na vijftig jaar was teruggedraaid. Het album werd opgenomen in een in Zweden gehuurd 19de eeuws huis en haalde kennelijk het beste in Sofia en uitstekende begeleiders naar boven. Center of the Universe is ongetwijfeld haar fraaiste album tot nu toe.

Recensent: Theo Volk (Blog Music That Needs Attention)

Direct link: Music that needs attention: Sofia Talvik : Center of the Universe

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 september 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex