Sean Costello - In the magic shop  (Waardering Muziekwereld) 9

Sean Costello - In the magic shop

Bluesartiest Sean Costello (16/4/79 - 15/4/08) werd in het jaar 2008 dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Atlanta, en dit op de vooravond van zijn 29e verjaardag. Het pas verschenen "In The Magic Shop" met als ondertitel "Paul Linden, Melvin Zachery en Ray Hangen" laat meteen vermoeden dat het hier over een speciale uitgave gaat en niet zoals het eerder verschenen "A Memorial Retrospective" (2009) dat een compilatie was met een chronologisch overzicht van wat Sean allemaal uitgebracht had. "In The Magic Shop" is inderdaad speciaal, want op dit album vinden we twaalf niet eerder uitgeven tracks die Costello samen met de reeds vernoemde heren opnam in The Magic Shop in New York. De producer van dit album is niemand minder dan Steve Rosenthal, de Grammy winnende producer van David Bowie, Coldplay, Norah Jones, Sean en andere grootheden. Hij en de distributeur, Vizztone, doneren alle opbrengsten naar Sean Costello Memorial Fund voor Bi-Polar Research, het fonds ter ere van hun geliefde vriend.

Sean Costello is op zeer jonge leeftijd al begonnen met het beoefenen van de muziek. Op elfjarige leeftijd speelde hij alles al na van o.a. Jimi Hendrix, Led Zeppelin en Stevie Ray Vaughan maar het was de rauwe blues van Howlin’ Wolf die zijn leven veranderde. Op 14 jarige leeftijd won hij het prestigieuze Blues Talent Contest op Beale Street in Memphis, het Walhalla voor de bluesmuzikant. Tijdens de International Blues Competition maakte hij kennis met Susan Tedeschi. Met haar en onder haar naam nam hij de CD "Just Won't Burn" op, welke genomineerd werd voor een Grammy Award. Met de afwisseling van obscure traditionals en zijn eigen krachtige songs, wist Costello de aandacht op zich te vestigen. Zijn ongrijpbare gitaarspel en de kenmerkende stem blies nieuw leven in de tradities van de Chicago blues en de Southern rhythm & blues. Zijn eerste album "Call The Cops" nam hij op in '96 en dat was meteen een succes. Later volgden nog vier albums: "Cuttin’ In" (2000), "Moanin’ for Molasses" (2002), "Sean Costello" (2005) en "We Can Get Together" (2008). Voor dit laatste album had hij zijn onderkomen gevonden bij Delta Groove Music en dat had ook zijn gevolgen, want "We Can Get Together" is ijzersterk!

De uit Philadelphia afkomstige zanger/gitarist heeft ons steeds weten te boeien op zijn Gibson Les Paul. Bovendien was hij als gitarist wars van het spierballenvertoon van andere bluesmannen. Hij stelde zijn solo’s in dienst van het nummer, ook als dat ondergeschikt gitaarspel opleverdet. Ondanks de voorspelbare gevolgen voor Costello’s populariteit bij bluesfans was zijn dood een grote schok en heeft hij zodoende een onuitwisbare indruk nagelaten. Met "In The Magic Shop" kunnen we nu veel herbeleven, want op dit album vinden we alleen maar sublieme tracks, sessieopnames opgenomen in het najaar 2005 in The Magic Shop in New York, en die pas eerder dit jaar via de perfecte mixing van Brian Thorn op deze plaat verschenen.

Zich de muzikale tradities geheel eigen makend zoals hier in de gebrachte covers, als B.B. King's "It's My Own Fault", Bobby Womack's "Check It Out" en Rod Stewart's "You Wear It Well" en in zijn eigen krachtige songs, weet Costello zijn gitaarkunsten nooit te laten domineren boven zijn songs en hun soulvolle arrangementen. De songs "Can't Let Go", "Hard Luck Woman", "Feel Like I Ain't Got a Home", "Told Me a Lie" verschenen ook 3 jaar later op het album "We Can Get Together" dat hij voor het Delta Groove label opnam en verscheen juist voordat hij stierf. Samen bevat "In The Magic Shop" 12 tracks in een mix van soulballads, funky shuffles en slow blues, waarbij de invloeden uit de soul, R&B en zelfs een beetje jazz best hoorbaar zijn. Ondersteund door een klasse band toont hij de persoonlijkheid van een goede singer-songwriter door het precieze spel en zijn smartelijke, soms schorre stem. Daarmee legt hij een sterke persoonlijke lading in de teksten. Lieve mensen, koop deze plaat, omdat de opbrengst van de plaat naar het goede doel gaat, maar vooral is dit het werk van een begeesterd bluesman. Rest in peace, Sean.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 november 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex