Sean Carney - Throwback   (Waardering Muziekwereld)

Sean Carney - Throwback

Singer-songwriter / blues gitarist Sean Carney is afkomstig uit Columbus, Ohio en komt uit een muzikale familie. De twee vorige generaties groeiden op met enkele jazz muzikanten. Sean groeit muzikaal door als zanger / gitarist, door de backings te kunnen doen van lokale en nationale R&B muzikanten, als Christine Kittrell, Jimmy “T-99” Nelson en Teeny Tucker.

Carney brengt zijn debuut album “Provisions” voor het eerst uit in 1998 (er volgt een heruitgave in 2007, met daarop enkele extra Christine Kittrell’s tracks). Drummer Eric Blume en Carney richten in 2006 het ‘Nite Owlz Records’ label op. Hier brengt Carney in 2006 zijn album “Life Of Ease” uit. In 2007 organiseert Carney zijn éérste “Blues For A Cure Jam”. Carney stond al op het podium samen met Big Joe Duskin, Duke Robillard, Charlie Baty, Hank Marr, Joe Weaver, Johnnie Bassett, “King Saxe” Gene Walker, Sir Mack Rice en Hal Singer. In September 2008 wordt Carney gevraagd om de legende Hubert Sumlin te begeleiden en in 2009 opent hij voor Johnny Winter en maakt hij een tournee door Europa.

“Throwback” is Sean Carney’s derde en recente solo album. Het is een album met enkel eigen nummers, vaak samen geschreven met drummer en zaken partner Eric Blume. Het album is wat we van een blues man als Carney mogen verwachten. Het is heel afwisselend, met enkele uitschieters als de titel song ”Throwback”, hier mooi ingeleid op sax door Chuck Moore. Verder ook de knappe slow blues ”Wrong Side Blues” en zeker ook de swingende afsluiter ”Monday Blues”. De opener ”Blues & My Baby” is een jump blues, zoals je die vooral in Chicago kunt horen. ”Seasons Of The Blues” is een slow blues met een behaaglijke groove, wat je ook van de instrumental ”Brent’s Groove” kan zeggen. ”I’m A Fool” is Carney met een gitaar solo ten volle uit, ”The Rascal” is nog een groovy instrumental en met ”What I Need” gaan we met bassist Scott Smalley, bassist drummer Jan Roll en een smekende Carey rustig naar het einde toe.

Sean Carney scoort met zijn nieuwe solo album “Throwback” opnieuw heel hoog. In erg gevarieerde songs haalt hij weer alles uit zijn blues gitaar. Zijn stijl varieert van ouderwetse blues, tot jump, swing en jive. Het is goed te horen dat Carney tussen alle optredens en projecten door, nog eens tijd vond om e.e.a. in de studio vast te leggen. Wij kijken uit om deze nog erg jonge en heel getalenteerde muzikant, nog eens op een van onze podiums te mogen verwelkomen.  

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 8 mei 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex