Sandra van Nieuwland - And more  (Waardering Muziekwereld) 7

Sandra van Nieuwland - And more

Het was een behoorlijke spoedklus, want de platenfirma van Sandra van Nieuwland wilde het ijzer smeden terwijl het heet was. Overhaast werd debuutalbum And More uitgebracht, met de imperfecties duidelijk aan de oppervlakte.

Sandra van Nieuwland deed mee aan de talentenjacht The Voice Of Holland en was als kandidaat dusdanig populair dat ze meerdere nummer 1-hits scoorde, nog voor de finale van de televisieshow. Een finale die ze zelfs overigens niet haalde, omdat ze er al in de halve finale werd uitgestemd. Het deed haar populariteit geen kwaad.

De fascinatie van het publiek voor Sandra van Nieuwland laat zich ogenschijnlijk makkelijk verklaren, daar haar stemgeluid aanschurkt tegen dat van Adele, Duffy en meer nog dat van wijlen Amy Winehouse. Wat dat betreft is Van Nieuwland niet uniek in haar soort. Van Nieuwland is niet de beste vocaliste op dat vlak, zoals sommige opnames op And More illustreren. Haar stem klinkt op momenten prettig en tussen het elftal covertjes op haar debuutplaat staan weldegelijk enkele sterke vertolkingen, zoals een opgewekte versie van Michael Jacksons Ben en een sensuele uitvoering van Dolly Partons Jolene. Nu verdienen producers Jochem Fluitsma, Eric van Tijn, Tjeerd Oosterhuis, Jeroen Rietbergen en Joos van Leeuwen sowieso lof voor de arrangementen op And More, omdat ze her en der sterk afwijken van de originele uitvoeringen. Vooral Sing It Back van Moloko en A Night Like This van Caro Emerald klinken haast onherkenbaar.

Vocaal blijft er nog veel te wensen over, wat goed opvalt wanneer je haar plaat in zijn volledigheid luistert. Zo mist ze de kracht om echt uit te halen, wat ze slim oplost met wat vocale opsmuk. Het is terecht dat iemand anders The Voice Of Holland gewonnen heeft, al schept Van Nieuwland hoge verwachtingen met haar enige eigen compositie.

Pierre Oitmann

Bron: www.nu.nl

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 februari 2013

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats