Sammy Brue - Crash test kid  (Waardering Muziekwereld)

Sammy Brue - Crash test kid

In het begeleidende schrijven bij langspeler Crash Test Kid worden wat conclusies uit kranten en tijdschriften geciteerd. ‘Americana prodigy’ viel te lezen in Rolling Stone, ‘wunderkind’ juichte de recensent in American Songwriter en ‘one of the teenagers shaping pop’ kopte The New Yorker. Genoeg complimenten om met enige reserve Crash Test Kid te beluisteren. Sammy Brue, geboren en getogen in Portland, Oregon schreef zijn eerste liedje toen hij een jaar of tien was. Debuut I Am Nice verscheen in 2017, een jaar later was er de ep Down With Desperation. Hij toerde met Lucinda Williams, Michael Kiwanuka en Justin Townes Earl en schreef onophoudelijk nieuwe nummers. Aan inspiratie geen gebrek. ‘Teenage Mayhem’, ‘True Believer’, titeltrack ‘Crash Test Kid’ en ‘Megawatt’ verschenen op singel en de langspeler Crash Test Kid ligt vanaf 12 juni in de winkels.

Dit tweede album van Sammy Brue is een verzameling liedjes. Bij beluistering van de individuele tracks zijn er de gedachten aan muziek die Brue zelf draait of in zijn jeugd in zijn hart gesloten heeft. Ook groeit bij elke draaibeurt groeit de bewondering voor de geschreven composities, passen de nummers meer bij elkaar en wordt de groei van Sammy Brue duidelijk. In opener ‘Gravity’ is het even wennen aan de stem van de Amerikaan. Begeleid door slechts een gitaar klinkt de stem vooral jong. Draaibeurten en kennis van de tekst halen dit bezwaar weg. ‘Die Before You Live’ daarna is Amerikaanse popmuziek en klinkt goed geschreven maar niet origineel. ‘Teenage Mayhem’ is zo’n heerlijk meebrulliedje. Waiting, waiting for teenage mayhem to come. ‘True Believer’ is het eerste liedje dat echt overtuigt. De trage alt.country track wordt mooi opgebouwd en is door een stevige lik emo.core een van de hoogtepunten van de plaat. Titelnummer ‘Crash Test Kid’ is een langzame hymne waarin vooral te horen is dat de stem van Brue breekbare tracks kan vertolken, ‘Skatepark Doomsday Blues’ is een volwassen blues en afsluiter ‘Paint It Blue’ is zo’n nummer waarmee een concert kan worden afgesloten. Oplichtende mobieltjes zullen Brue begeleiden tijdens de laatste minuten van een optreden.

Dit tweede album van Sammy Brue groeit met het aantal draaibeurten. Het is het product van een talentvolle musicus, die nog wat leunt op invloeden uit de collecties van zijn ouders en vrienden. Crash Test Kid is een mooie stap naar een eigen geluid maar nog niet geheel geslaagd. Muzikale kwaliteit en jeugdige moed clashen met elkaar op deze release. Een volgende keer zal de aanwezige potentie meer nummers met een eigen geluid opleveren. Crash Test Kid is een belangrijk schakel naar een klassiek en tijdloos album. Wacht maar af!

Recensent: Jaks Schuit

Bron: www.realrootscafe.com

Deeplink: https://www.realrootscafe.com/2020/07/01/sammy-brue-crash-test-kid/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 juli 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex