Samantha Crain - You had me at goodbye  (Waardering Muziekwereld)

Lange tijd was singer-songwriter Samantha Crain niet zo bekend in Europa. Tot opeens Kid Face een wijdere release kreeg en terecht in een groot aantal eindejaar lijstjes belandde. Waar ze met haar album Songs in The Night ooit een grote belofte leek in het folk- en countrygenre week ze daar later weer vanaf. Kid Face keerde succesvol terug naar dat rootsy geluid, zonder daarin te stagneren en met bovendien prachtige producties onder leiding van John Vanderslice (die werkte onder andere met The Mountain Goats en Grandaddy), wiens productiehulp vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt op haar nieuwe album. De grootste troef blijft echter nog steeds haar toon- en manier van zingen, die niet te vergelijken valt met wie dan ook. Inmiddels valt er stiekem weer veel minder roots te bespeuren op haar nieuwe album,  maar het resultaat klinkt 100% als Samantha Crain.

Antiseptic Greeting opent het album op een zonnige, zeer aanstekelijke manier. Met veel zwarte humor handelt het lied over “resting bitch face syndrome”, een schijnbaar expressieloze gezichtsuitdrukking waar de laatste tijd veel kritiek op is – zie als voorbeeld de jonge actrice Kristin Stewart. “I look like the sun is in my eyes, you had me at goodbye. I know it’s an antiseptic greeting, man you think I could do better, but I don’t think I can” , verontschuldigt Crain zich. Om vervolgens terug te bijten met: “You think I am so mean and snide, but maybe it is that my dog just died”. Later geeft ze de luisteraar in Wise One haar cynische kijk op liefdesverdriet als ze verkondigt, “.  “you can not cut cure the illness growing inside, but for the hope of love so many will die”. Humor en persoonlijkheid domineren dan ook de eerste helft van het album, dat vroeg tot een climax komt in Red Sky, Blue Mountain, een lied dat is gezongen in Choctaw, de taal van haar Indiaanse voorouders.Later verlegt Crain haar focus en probeert ze haar liedjes te verplaatsen in buitenstaanders.. Zoals bijvoorbeeld Windmill Crusader, dat handelt over bekend fenomeen in horrorfilms, waar één persoon in een groep slachtoffers ervan overtuigd is dat er gevaar dreigt, terwijl er niets aan de hand blijkt. Hierdoor krijgen liedjes vaak een meer afstandelijk en observerend karakter.

Gelukkig gaat dat niet ten koste van de emotie en muzikaliteit op dit album. Door haar unieke frasering en toon van zingen weet Samantha Crain altijd het juiste gevoel op te roepen bij de luisteraar. Meer dan ooit te voren is dit album ook op instrumentaal vlak erg spannend. Een grote focus ligt op orkestratie, die soms bombastisch, maar vaak ook minimaler wordt ingezet. In totaal contrast staat onsubtiel gebruik van electronic, in combinatie met rauwe drums. De beste kruisbestuiving van deze bijzondere stijl valt te horen op Wise One, waar een plotselinge saxofoonsolo in gevecht gaat met de harde ritmesectie en chaotisch overstuurde elektronische bliepjes. Helaas gaat de instrumentatie ook wel eens de mist in, als het liedjes compleet domineert en geen ruimte meer overlaat voor Crain om te zingen: Betty’s Eulogy is een prachtig gevoelige ballad, waarbij ze helaas niet meer boven de strijkers uitkomt en de experimentele cover van When The Roses Bloom Again (van Jeff Tweedy en Billy Bragg) klinkt gewaagd, maar het resultaat is uiteindelijk te chaotisch. Het zijn momenten waarop overvolle arrangementen haar eigenzinnige kwaliteiten en persoonlijkheid te hard onderuit halen. Iets meer balans en terughoudendheid zou sommige liedjes goed doen. Toch zijn het schoonheidsfoutjes die je haar gemakkelijk vergeeft, want een gebrek aan durf kun je haar niet verwijten. Met Wreck laat ze tenslotte horen dat ze ook haar countryinvloeden niet is vergeten als een huilende pedalsteel in stijl afsluit.

Auteur: Frank Gesink

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/alternative/samantha-crain-you-had-me-at-goodbye/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 mei 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex