Salamander - Jojnes trojm  / 8  (Waardering Muziekwereld)

Salamander - Jojnes trojm

Marita Johansson voor zang, gitaar en percussie, Jonas Liljeström op viool en piano en Emil Pernblad op Ierse bouzouki vormen samen het in 2010 opgerichte folktrio ‘Salamander’ uit Göteborg, Zweden. Ze hebben zich gespecialiseerd in het brengen van traditionele folkmuziek die zijn oorsprong vindt in de wereld van de Joodse volksmuziek en de klezmer-deuntjes.

Het trio heeft in oktober met de plaat “Jojnes Trojm” (in het Engels ‘Jonas’s Dream’) hun derde volwaardige album uitgebracht met daarop zestien minder gekende nummers die stammen uit de Sefardische folkmuziek uit de Middeleeuwse regio’s rond de Middellandse Zee, naast chassidisch-Joodse religieuze folksongs en vrolijke klezmernummers.

Twee van deze zestien tracks kunt u live gespeeld zien worden op de video’s: eerst brengt ‘Salamander’ het door violist Jonas Liljeström gecomponeerde nummer “Rahelica Baila/Jojnes Trojm” en daarna volgt “Yo Era Ninya De Kaza Alta”. We moeten u wel schuldig blijven wat die twee titels mogen betekenen, net als de voor ons onbegrijpelijke titels van de overige veertien nummers op deze plaat die in de taal van de Sefardische joden en in het Jiddisch of Hebreeuws worden geschreven.

Het album werd in de ‘Studio Epidemin’ in Göteborg opgenomen met extra bijstand van Johannes Lundberg als producer en gastmuzikant op contrabas. De Joodse gemeenschap zal dit wellicht een goede plaat vinden met nummers die hen muzikaal op nostalgische wijze meenemen naar hun roots.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 december 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex