Ruth Goller - Skyllumina / 9  (Waardering Muziekwereld)

Ruth Goller - Skyllumina

Wij waren dol op het eerste Skylla album dat bassiste/componiste/zangeres Ruth Goller zo’n twee jaar geleden uitbracht. En al helemaal nadat we een optreden van haar en zangeressen Alice Grant en Lauren Kinsella, hadden gezien op haar geboortegrond in Noord-Italië.

Goller is één van de heldinnen uit de Britse jazzgolf die zich vanaf de eeuwwisseling over de wereld uitspreidde. Onderhand decennialang wonend in Londen is ze eigenlijk altijd omringd geweest door de beste en meest avontuurlijke muzikanten. Haar rol in de London jazzscene is nadrukkelijk (van Melt Yourself Down en Vula Viel via Shabaka Hutchings en Alabaster dePlume naar Damon Albarn en  Sam Amidon)  maar met haar eerste eigen project onder de naam Skylla kwam alles wat haar zo muzikaal interessant maakt grandioos naar boven. Het Skylla debuut was muzikaal ondefinieerbaar. Volslagen origineel met dat van Goller zo punky tegelijkertijd zo ruimtelijk klinkende elektrische basgeluid vol effecten (flageoletten!) gecombineerd met drie prachtstemmen die in hemelse klanken versmolten. Een volledig nieuwe muzikale wereld opende zich. Geen wonder dat het Amerikaanse International Anthem geïntrigeerd raakte en graag Goller’s tweede Skylla album wereldwijd wilde uitbrengen. SKYLLUMINA gaat avontuurlijk flink wat verder dan waar het debuut stopte. Deze keer niet drie verschillende stemmen maar Goller met drie verschillende stemkleuren en soms vergezeld van percussie of drums. En als je weet dat die dan weer bespeeld worden door onder meer Tom Skinner, Sebastian Rochford, Mark Sanders en Jim Hart, dan voel je van tevoren al aan dat ook dat een fikse verrijking van het geluid oplevert. SKYLLUMINA is opnieuw een openbaring in avontuur en sound. Zo’n album waarvan de 10 tracks meteen onder je huid gaan zitten. Juist ook omdat ze weird en muzikaal ondefinieerbaar zijn. Goller geeft aan dat de songs zijn ontstaan uit verdriet, verlies, hoop, de puurste liefde, connecties tot thuis, dood, nieuwe configuraties en zelfontdekking. Dat die ontdekkingsreis een rijke was, wordt bij beluistering van SKYLLUMINA overdonderend duidelijk.  Muzikaal is het alle remmen los en vol voor het avontuur gaan.

SKYLLUMINA is uitermate intrigerend. Een muzikale zoektocht als geen ander. Bizar hoe rijk een muzikaal gevoel moet zijn als je een volledig nieuwe sound ontdekt waarvan de mogelijkheden om er binnen songs te maken oneindig lijkt. SKYLLUMINA is een fabuleus album dat, avontuurlijk en ongrijpbaar als het is, miraculeus de weg naar je hart vindt.

Recensent: Dick Hovenga

Bron: www.writteninmusic.com

Direct link: Ruth Goller - SKYLLUMINA | Eigentijds | Written in Music

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 april 2024

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex