Rose Cousins - Bravado   (Waardering Muziekwereld) 8

Rose Cousins - Bravado

Met de hedendaagse overvloed glippen er wel eens enkele releases door de mazen van het net. In het geval van Rose Cousins is dit onvergeeflijk, de zangeres is met Bravado al aan haar negende werkstuk toe. Met uitzondering van enkele gastrollen bij Jenn Grant, Stephen Fearing en Joel Plaskett bleef haar naam en haar werk tot dusver helaas totaal verborgen voor mij. Studiopassages die verwijzen naar Canada, Cousins is inderdaad actief vanuit Halifax, Nova Scotia. Het in de Transatlantische folktraditie geworteld songwerk evolueert naar delicate folkpop die bij momenten aan Joni Mitchell herinnert, maar baadt onveranderlijk in een persoonlijke benadering die verder uitgewerkt wordt. De sterke voorganger Natural Conclusion kwam in samenwerking met Joe Henry tot stand voor Bravado tekent Cousins zelf voor de productie.

In februari boekte ze een studio in Toronto en enkele gereputeerde sessiemuzikanten om een single op te nemen, het resulteerde uiteindelijk in een volwaardige langspeler rond de tegenstrijdige emotionele gevoelens die thema’s als eenzaamheid en isolatie oproepen.

“The benifits of being alone”, zingt Cousins opgewekt in de met swingende blazers opgesmukte opener, de afsluitende reprise toont de keerzijde, dezelfde woorden krijgen in een sobere intimistisch kader, de zang krijgt enkel begeleiding van piano, een totaal andere uitwerking.

Na de op rinkelend snarenwerk balancerende titeltrack The Expert overheerst het melancholisch gevoel in The Agreement en vooral The Fraud. Een bijzonder fraaie ballade die dat dubbele gevoel van onthechting reflecteert op donkere pianotonen en strijkers, die herhaaldelijk terugkeren zoals in The Time Being (Impending Mortality Awareness Society) en het verstilde The Lullaby (My Oldest Love).

Zorgvuldig uitgewerkte verhalen die imponeren terwijl meer bescheiden passages als The Swimmer (To Be an Old man) en The Din, nauwelijks 37 seconden met enkel de woorden “It’s just emotion” eveneens voor memorabele luistermomenten zorgen. Een bijkomende zoektocht in het oudere werk van Rose Cousins is aanbevolen.

Recensent: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: read://https_writteninmusic.com/?url=https%3A%2F%2Fwritteninmusic.com%2Falbumrecensie%2Frose-cousins-bravado%2F

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 oktober 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex