Rob Lytle - A hypocrite of heart and hope  (Waardering Muziekwereld) 8

Rob Lytle - A hypocrite of heart and hope

Hij groeit op in kleine door staalindustrie gedomineerde plaatsjes rond Youngstown Ohio. Daar begint Rob Lytle destijds als teenager cassettebandjes in te zingen. In de jaren tachtig vormdt hij samen met gitarist Elliott Ingersoll The Other Side. Het duo dat later tot een volwaardige band uitgroeit, bouwt met harmoniezang en een ietwat sardonische zin voor humor een reputatie op in de omgeving van Youngstown, in ’86 scheiden hun wegen en Lytle verkast naar Boston in de vroege jaren negentig en maakt er deel uit van een heuse folkrevival beweging. In die periode verschijnen enkele langspelers uit. Voor het titelloze uit ’95 daterende werkstuk krijgt Rob productionele hulp van gitarist Geoff Batley terwijl folkies Dar Williams en Ellis Paul het harmoniekoortje vormen. De onzekere toekomst als songwriter en het familieleven houden Lytle  lange tijd weg van de muziek.
Veertien jaar later neemt hij terug de draad op en eindigt in 2011  als finalist van een songwriting contest op het podium van het befaamde Kerrville Folk Festival. Hetzelfde jaar komt ‘You Must Stop’ uit, een langspeler die ook in Europa enige weerklank vindt. De nieuwe cd wordt in de studio van Thom Jutz in Nahville opgenomen. Jutz leverteigenhandig de gitaarpartijen. Sessielui als drummer Lynn Williams (John Hiatt, Delbert McClinton)  bassist Mark Fain en toetsenman Barry Walsh beiden actief bij Ricky Scaggs en Terry Crisp  (pedalsteel) stellen hun talenten volledig ten dienst van Lytle’s repertoire. Dat is opgetrokken uit poëtisch getinte verhalen waarbij teruggeblikt wordt naar het verleden. Bloedmooi ballade werk als ‘Come South’ en een emotioneel geladen ‘Mother, CanYou Hear Me?’ of een verzoenend ‘Daddy Let Me Help You’, verfijnde intimistische folkpop.
Een soepele tempoversnelling van de voortreffelijke band  en twangend snarenwerk  in ‘The Way We Used To Love’ en met de galloperende  bas van ‘Trouble’ belanden we in countryland . Daar blijven w ‘Drunk Girl’ dat met gracieuze harmoniezang langs de grens van bluegrass pendelt, evenals ‘Little Lover’. ‘Oh Dying’, een ingetogen akoestische ballade komt dicht in de buurt van James Taylor. evenals  het op luchtige fingerpicking leunende ‘My Masterpiece’. Meesterlijk is inderdaad een adjectief dat hier van toepassing is.      
 

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/rob-lytle-a-hypocrite-of-heart-and-hope

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 september 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex