Rob Lutes - Come around (Waardering Muziekwereld)

Rob Lutes - Come around

Zijn uitstapjes naar de formatie Sussex daargelaten, blijkt Come Around Rob Lutes’ achtste release te zijn. Het beproefde concept wordt andermaal herhaald, en aangezien Lutes (wat mij betreft) nog geen tegenvallende escapades heeft vertoond, lijkt dit mij allerminst bezwaarlijk. Het leeuwendeel van de songs werd andermaal door Rob gemaakt, waarvan twee in een co-write met Monique Riedel. Monique sprong al eerder bij, en niet alleen vanwege haar songschrijvende kwaliteiten. Ze zijn gehuwd sinds 2011, en hebben samen kinderen.

Halverwege het album vind je de traditional In My Time of Dyin’, een nummer waaraan Rob zijn eigen draai weet te geven. ‘I can die easy’ zingt Rob, maar met een stelligheid waaruit blijkt dat hij allerminst ambities in die richting heeft. Muzikale partner Rob MacDonald is uiteraard ook wederom van de partij en haalt alles uit de kast om de songs van extra body te voorzien met zijn akoestische en elektrische gitaren, en ook wanneer je een dobro of mandoline hoort. Leuk om te vermelden is dat de achtergrond vocalen van Annabelle Chvostek zijn. Deze Canadese kanjer heeft onlangs onder eigen naam een uitstekende plaat uitgebracht getiteld String of Pearls. Niet haar eerste wapenfeit overigens.

Knives opent aangenaam kabbelend en doet mij qua sfeer meteen denken aan J.J.Cale. ‘Laten we het niet scherp spelen, steek de messen terzijde’ is Robs advies, en het geruststellende orgeltje van Bob Stagg deed al niet anders vermoeden. De hoes toont bewolking, echter tegelijkertijd is er perspectief. Een noodzakelijk fenomeen, merk je iedere dag opnieuw, en wanneer vooruitzichten moeizaam lijken dan rest niets anders dan initiatief te nemen. Anders gaan we kopje onder. Je zou zeggen Rob Lutes heeft het helemaal voor mekaar!

Wanneer iemand prachtige songs weet te schrijven als That Bird Has My Wings dan heb je zonder twijfel een dijk van een talent. Prachtige subtiel uitgevoerde americana van deze Canadees en zijn team. Ik volg Rob Lutes nu al jaren, en wanneer iemand dit soort strakke platen blijft afleveren dan hoop ik daar nog geruime tijd getuige van te mogen zijn. De ode aan Amsterdam, tegen het einde van het album, wijst erop dat de waardering mogelijk wederzijds is. Dat gezegd hebbend hoop ik hem dit jaar nog op een Nederlands podium te mogen aanschouwen.

Rob Lutes is een topartiest, eentje die ik een stuk meer waardering gun dan hij momenteel lijkt te ontvangen. Come Around verveelt geen moment, simpelweg vanwege prachtige songs. Klasse van kop tot teen, niet enkel compositorisch maar ook uitvoerend, en een liefdesverklaring als Waiting For You is daarvan slechts een voorbeeldje.

Recensent: Rein van den Berg (Blog Johnnys Garden)

Deeplink: Come Around (https_johnnysgarden.nl)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 juni 2021

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex