Rick de Leeuw - De parels en de zwijnen  (Waardering Muziekwereld) 8

Rick de Leeuw - De parels en de zwijnen

Wie kan er beter de weg naar succes omschrijven dan de Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator en muziekproducer Rick de Leeuw. Hij kon het zelf niet beter verwoorden dan in de hit “Met hart en ziel” die hij in zijn roemrijke jaren als frontman van de legendarische rockgroep Tröckener Kecks schreef en waarin hij zijn levensfilosofie blootlegt, die hij tot vandaag de dag onvermoeibaar voortzet. Originaliteit, spontaniteit en taalvaardigheid zijn altijd sterke troeven geweest van Rick de Leeuw, waardoor hij in Vlaanderen en Nederland een grote populariteit verwierf, nog gesterkt door zijn steeds opmerkelijke verschijning op de beeldbuis in diverse tv-programma’s. Ook radio droeg hij nauw aan het hart en zo presenteert hij vandaag het met Nederlandstalige liedjes gevulde zondag namiddagprogramma “Het hol van de leeuw” op Radio 1. Rick zou niet Rick heten als hij hier geen originele, eigen aanvulling aan gaf en zo vatte hij het idee op zelf een interpretatie te brengen van zijn favoriete verzameling van Nederlandse en Vlaamse nummers. Dat deze nummers nu gebundeld worden op een twaalf songs tellend album met de klinkende titel “De parels en de zwijnen” rolt de loper uit voor een succesalbum, want Rick’s bewerkingen klinken mooi eigenzinnig de Leeuw’s, zonder het grote respect voor het origineel te verliezen.

Wie of wat de parels zijn en waar de zwijnen rondhangen, mag je zelf uitmaken, maar feit is dat Rick de Leeuw’s keuze voor de Nederlandstalige hits die uitverkoren werden voor dit album even verrassend als op zijn lijf geschreven klinken. Rick heeft zich voor “De parels en de zwijnen” omringd met enkele klinkende namen en vrienden uit de muziekwereld, die de perfecte omkadering vormen voor de inkleding van de liedjes, die hij tot de zijnen heeft gesmeed. Wees eerlijk, je kan enkel dromen van de hemelse gitaarnoten waarmee Bjorn Eriksson de nummers opvult en er een apart cachet aan geeft. Andere illustere namen zijn toetsenist Jan Hautekiet, bassist Axl Peleman, drummer Ron Reuman en Roeland Vandemoortele als backing vocalist op gitaar en banjo.

Rick de Leeuw maakt op “De parels en de zwijnen” als het ware een avontuurlijke reis met een teletijdscapsule door de Nederlandstalige nummers, die indruk op hem gemaakt hebben en in zijn muzikaal geheugen zijn gebrand. Zij die trouwe luisteraar zijn van het radioprogramma op Radio 1 van de VRT, “Het hol van de leeuw”, zullen al vertrouwd zijn met de songs op dit album, en voor de anderen is het een mooie ontdekkingsreis. Nooit zal je nog op dezelfde manier naar de traditionele versies van deze nummers luisteren nadat je de geheel eigen bewerkingen van Rick de Leeuw hebt gehoord. Zo bouwt hij André van Duin’s carnavalskraker “Er staat een paard in de gang” om tot een broeierig warme kruising tussen blues en reggae, laat hij de heimwee die sluipt in Maggie McNeal’s “Terug naar de kust”, dreigend rocken op donkere gitaarklanken van Bjorn Eriksson of wat gedacht van het honky tonk, country getinte en met steelgitaar doorregen “ ‘s Nachts als het donker is” van Kris de Bruyne” en de van Jacques Brel’s tristesse bevlogen dramatiek in Toon Hermans’ “Als de liefde niet bestond”. Rick eert ook zijn helden, medeartiesten en generatiegenoten zoals The Scene, waar hij zijn rrr laat rollen in “Rij rij rij” of Arbeid Adelt’s “Lekker Westers”, dat nog meer swung krijgt dan het origineel.

“De parels en de zwijnen” van Rick de Leeuw blijkt een zeer originele verzameling voor elke liefhebber van het Nederlandse lied. Hij maakte er knap zijn eigen ding van, wat deze klassiekers nieuw leven inblaast. Laat Rick je bekoren met dit album en om het met Marcel Vantilt’s woorden te zeggen: waar wacht je nog op.

Auteur: Yvo Zels

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2014/OKT1/CD114.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 januari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex