Reto Burrell - Side A&B   (Waardering Muziekwereld)

Reto Burrell - Side A&B

De vanuit Lucerne, Zwitserland opererende singer-songwriter Reto Burrell viert zijn twintigste verjaardag van zijn solocarrière op zijn cd Side A&B. Zonder dat je de cd daarvoor om hoeft te draaien, voorziet Reto Burrell zijn negende release met een voor- en achterkant. Burrell’s gepatenteerde ruige roots pop op kant A, maakt op kant B plaats voor breekbare semi-akoestische Americana songs. De al tot klassieker verheven Roses Fade Blue uit 2004 krijgt hierdoor een waardig vervolg.

Terwijl tegenwoordig de meeste singer-songwriters het niet meer als noodzaak zien, voorziet Burrell zijn cd met een tekstboekje. Dit alleen al verdiend een dikke pluim. Zo te horen in de opener Shake It, heeft Burrell een ruige periode achter de rug. “Picking dreams regain my life,” hoor ik. Even later de vertwijfeling “Is this what I’ve been working on lately?” Burrell heeft wat te vertellen in de rock ballad How Many Doubts. Los laten, terwijl je weet dat je met de rug tegen de muur staat. Gelukkig is er weer hoop in Swimming in Stars. In Ticket To Fly stijgt Burrell op en moedigt hij zijn luisteraars aan dat je boven jezelf kunt uitstijgen. Wees voorzicht, waarschuwt hij in de afsluiter van kant A Red Red Wine Pt 2. Puik rockende A kant hoor!

 Reto Burrell wordt in de schrijvende pers vaak omschreven als een ambachtelijk tekstdichter die altijd brengt wat zijn publiek van hem verwacht. Een goed voorbeeld luister maar eens de twee prachtig zelf reflecterende songs When it Comes To Town Tonight en A Reason To Stay Here. Met opgeheven hoofd komt Burrell met Seize The Morning Light. Het is de eerste singel die van dit album getrokken is. Even daarna zingt Burrell met pijn in zijn hart en gaat diep in Sweet Lover. Ook duikt de radeloosheid, in Three Monkey’s, weer op. Beide songs zijn akoestische pareltjes.

Side A&B  is misschien wel het meest autobiografische werk wat Reto Burrell tot nu toe heeft gemaakt. De liedjes op deze geluidsdrager gaan een verbinden aan met iedereen die hedendaagse beproevingen van gebrek aan noodzakelijke levensbehoeften hebben doorstaan. Tegengestelde en minder populaire zijdes van het leven stijgen op deze plaat, muzikaal gezien, naar grote hoogten.

Auteur: Bas Booy

Bron: www.realrootscafe.com

Deeplink: http://www.realrootscafe.com/2017/02/17/reto-burrell-side-ab/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 maart 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex