Wende - Quand tu dors ****  

Wende - Quand tu dorsDe langverwachte cd van Wende 'Quand tu dors' is sinds 7 juni verkrijgbaar in de winkel. Naast nummers met haar eigen groep staan er ook nummers op samen met het Metropole Orkest. Wende Snijders is 24 en komt vers van de kleinkunstacademie. Daar ontwikkelde ze haar liefde voor Franse chansons en voilá; dit jaar kwam haar eerste album uit. Franstalig natuurlijk, en die taal beheerst ze verbazingwekkend goed!
Ach, zul je denken, Frans spreken kunnen wel meer mensen. Maar in ’t Frans zingen is een heel ander verhaal! Franse chansons zitten vol kracht, passie en vergen ook een zeer goede timing. Wende kan dat. Als je haar cd beluistert, waan je jezelf in een klein donker, rokerig café aan de oever van de Seine. Vol hartstocht, melancholie en ingehouden woede zingt ze bekende nummers van grote Franse chansonniers als Jacques Brel, Gilbert Bécaud en Barbara. Ze durft wel zeg. 24 jaar jong en je dan wagen aan meesterwerken uit de Franse chansongeschiedenis. Dat is alsof je voor het eerst gaat schilderen en meteen een Rembrandt kiest.
Bijna de hele plaat slaagt ze erin op geheel eigen wijze de Franse meesterwerkjes te vertolken. Helaas heb ik een enkele keer het gevoel dat ze er net even naast zit. Zo zingt Wende Ne Me Quitte Pas van Brel op een bevelende toon, terwijl het origineel geen bevelende, maar wanhopige ondertoon heeft. Wende heeft met het opnemen van deze tijdloze plaat een boel lef gehad en zet het Franse levenslied op de kaart. Als je niet zo ingewijd bent in de Franse chansons, is het debuutalbum van Wende absoluut een goede manier om er eens mee in aanraking te komen.

 

1 augustus 2004

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex