Solomon Burke - Soul lucky ***  

Solomon Burke - Soul luckySolomon Burke wordt beschouwd als één van grondleggers van de soul. Hij combineerde al vroeg pop, gospel en rhythm & blues en zijn platen uit de jaren zestig behoren tot de beste in het genre. Ondanks een reeks succesvolle r&b-hits brak Burke nooit werkelijk op grote schaal door, hij verliet de showbusiness uiteindelijk om een succesvol priester en begrafenisondernemer te worden. Daarnaast bestierde dit bezige baasje jarenlang twee onafhankelijke platenmaatschappijen, waar hij zijn eigen platen op uitbrengt. Het door Burke in 2002 uitgebrachte album 'Don’t Give Up On Me' was een regelrechte aanrader voor iedereen die wil weten waar hedendaagse artiesten uit de r&b en new classic soul de mosterd hebben gehaald. De recensie van dat album scoorde op Muziekwereld liefst de maximale 5 sterren!

Hoog waren mijn verwachtingen derhalve van Burke's nieuwste album 'Soul lucky'. Reeds na beluistering van de eerste tracks moest ik tot mijn teleurstelling vaststellen dat 'Soul Lucky' in de verste verten niet het niveau haalt van zijn voorganger. De meeste nummers hebben meer disco dan soul. Dat geldt met name voor de eerste helft van het album. Tracks 2, 3 en 4, 'Lucky' - 'Hold on it's coming' en - 'Please come back to me' zouden absoluut niet misstaan in het repertoire van Donna Summer. 'Soul Lucky' is natuurlijk geen slecht album. Verre van dat. Op het tweede gedeelte krijgt soul gelukkig meer de overhand. Die trend zet in met het zesde nummer 'Sidewalks, fences and walls' en het album sluit in stijl af met de souljuweeltjes 'Let me wrap my arms around you' en 'Everlasting love'. Laatstgenoemde nummers komen in de buurt van het niveau van 'Don't give up on me'.

Resumerend komt mijn waardering van 'Soul lucky' uit op een ruime voldoende. Dit neemt niet weg dat onze soulpriester zich wel moet revancheren op een toekomstige release. Burke heeft veel meer in zijn mars.

 

7 juni 2004

Tracks en Credits
 
Terug naar Hoofdindex