Niamh Parsons - Heart's desire *****

Niamh Parsons boeit mij op folkgebied al jaren, want zij slaagt er feiloos in de diepste emoties uit traditionals over te brengen op de luisteraar. Niamh Parsons is één van de weinige Ierse zangeressen die vrijwel enkel traditionele songs zingt. Zij houdt de traditie van de Ierse liedkunst in ere. Een citaat van Niamh, opgetekend van internet: "Ik was al een jaar of twintig toen ik me voor het eerst echt voor de volksmuziek van mijn land begon te interesseren en ik raakte meteen verslaafd. In de loop der jaren heb ik heel wat traditionele liedjes verzameld met de meest bizarre onderwerpen. En ze betekenen veel voor mij. Wat mij vooral zo boeit is dat een liedje zo lang kan bestaan. Dat vind ik fascinerend."
Al weer een paar maanden geleden legde Niamh de laatste hand aan de twaalf tracks op haar laatste cd: 'Heart’s Desire'. Het album is geproduceerd door gitarist Dennis Cahill, die het beschrijft als 'haar beste werk tot nu toe'. Bij die conclusie kan ik mij volledig aansluiten. Parsons doet met Heart’s desire een serieuze gooi naar de folkplaat van dit jaar! Indrukwekkend is ook de lijst van muzikanten die aantreden, waaronder guitarist Graham Dunne, Josphine Marsh op accordeon, Cahill op mandoline en Mick Kinsella op harmonica.
Niamh Parson is in staat om de diepste emoties uit de traditionele songs over te brengen. Uit haar presentatie proef je haar betrokkenheid. En zoals het voor veel kunstenaars en muzikanten geldt, je moet door diepe dalen gegaan zijn wil je de emotie in je kunstuiting voelbaar kunnen maken. De afgelopen drie jaar heeft Niamh genoeg meegemaakt. Ze leefde voor haar gezin en voor de band waarmee ze succes had: The Loose Connections. De band ging uit elkaar; haar huwelijk liep stuk en haar vader overleed.
Nu heeft Niamh weer alles op een rij en is al een tijd op toernee met snarenman Graham Dunne, van wie ze veel leerde over professionele aanpak.
In een interview in het blad Folkworld zegt ze over Dunne: "I really admire how Graham tackles his music. He'll practice a tune for hours on end, until he knows it inside out, at that stage he's able to add even more to the music. Something I have noticed about our live shows, he's able to interject astounding melodic passages into his playing. That skill doesn't come overnight, he's thoroughly professional about it."

6 juli 2002

 

Tracks & credits

Terug naar Hoofdindex